Artikel

5 Tips voor Metropolis 2017

Metropolis 2017 biedt traditiegetrouw een breed en gevarieerd programma waarin er voor veel muziekliefhebbers wel iets te vinden is. Maar wat als je nou eens niet zit te wachten op de uit de diepste krochten van Afrika opgedoken vertegenwoordiger van een vergeten muziekstijl, dé nieuwe soulstem die alle voorgaande zal doen vergeten, of een podium vol met vette beats en ratelende teksten die in geen enkel taalstijlgidsje past? Waar moet je heen als je je jaar in jaar uit naar het Zuiderpark begeeft voor een paar biertjes en bandjes die je simpelweg een stevige oorwassing geven? Dan zijn dit de 5 tips voor jou.

 

IDLES

De Engelse jongens van Idles (foto boven) braken nog niet zo lang geleden Rotown volledig af tijdens de afsluiting van de laatste editie van Motel Mozaïque met hun werkelijk verpletterende punkrock. Ruwe bolsters, blanke pit. Treffender kun je deze jongens niet omschrijven, die illustratief een liedje op hun setlijst hebben dat over de moeder van de zanger gaat en simpelweg ‘Mother’ heet. En verwacht heel wat politieke retoriek en anti-Brexit geluiden. Een pit voor het podium is hier gegarandeerd met hun spetterende mix van Protomartyr en Art Brut. Of zou dit niet werken als het nog licht is buiten?

 

 

 Joe Goes Hunting

Jo Goes Hunting

Wat een speelse gekke plaat leverde Jo Goes Hunting onlangs af. Muziek waar niet zomaar een label op te plakken is. Of het moet iets zijn als: ‘gestoorde, experimentele indie’ die net binnen de lijntjes blijft zodat wij gewone stervelingen het ook nog kunnen volgen en zelfs de schoonheid ervan op waarde kunnen schatten. Ik ben wel benieuwd of dit live te reproduceren is. Maar als dat lukt, wordt dit zeker en vast meteen een van de meest betoverende optredens van deze editie, zo voorspel ik.

Yungblud

Nog een gedurfde voorspelling. Deze Engelse tiener, wiens opa nog in T-Rex speelde,  heeft officieel nog maar één nummer. Maar hij mag komen dus laten we aannemen dat hij die track van 2 minuut en 44 seconden niet acht keer achter elkaar speelt. Gekke mix van hiphop en punkrock. Dansbare momenten combineert hij in dezelfde song met stuiterende headbangmomenten. En dan ook nog lekker Engels gebekt. Dat kan zomaar top zijn, maar kan natuurlijk ook erg tegenvallen. In beide gevallen de moeite van het checken waard.

 

 

 Altın Gün

Altın Gün

En natuurlijk zijn er ook dit jaar weer tal van kruisbestuivingen tussen verschillende culturen op Metropolis. Met als uitbijter Altın Gün: een Turks-Nederlandse combi. Het is alleen al toe te juichen dat dit in het huidige politieke klimaat kan, maar het is ook nog eens een buitengewoon opwindende combi. Een cross-over tussen westerse pop en oosterse klanken, maar met een knallend, funky onderstel. De kenners zullen zich niet verbazen dat binnen de band invloeden van Jungle By Night terug te vinden zijn; en net als bij dat andere heerlijke Nederlandse bandje The Mysterons levert dat fantastisch knappe en feestelijke muziek op. Als de zon al niet schijnt zondag, dan breekt ‘ie tijdens dit optreden zeker door.

 

 

 

Talent Stage

Ja, ergens in een hoek van het terrein krijgen jonge muzikanten de kans zich te bewijzen voor een wat groter publiek. Dus als je nu echt de muzikanten van de toekomst wilt zien op Metropolis, dan moet je daar dus af en toe even gaan kijken. Jammer dat het weer in een wedstrijdformule is verpakt, maar het blijft prachtig: tieners die overlopend van de adrenaline volledig uit hun dak gaan. Met van alles uit de wijde regio, van Zeeuws Vlaanderen, via Breda, tot en met een wel erg brede vertegenwoordiging uit Den Haag. Geselecteerd door gevierd programmeur Joey Ruchtie, dus dan zou het wel wat moeten zijn, zou je zeggen. Alhoewel.. als je gaat luisteren wat er tot nu toe bekend is van deze talentjes is het nog niet enkel hosanna. Van poppunk met alle clichés die daarbij horen, tot en met bandjes die zo te horen nog moeite hebben met het stemmen van hun gitaar. Maar wedden dat die zichzelf op dat podiumpje in het park straks allemaal overstijgen? En daar moet je toch bij zijn geweest?!

Metropolis vindt aanstaande zondag 2 juli plaats in het Rotterdamse Zuiderpark tussen 12.00u en 21.00u, en is als altijd weer helemaal gratis toegankelijk.
Check de website van Metropolis voor meer info en het blokkenschema.

WIM DU MORTIER

ad bol.com

Muziek algemeen

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us