Artikel

De Tips voor Metropolis 2018

Welke bands mag je niet missen tijdens Metropolis 2018? Ook dit jaar krijg je van ons een mooie lijst met de leukste bandjes die op het gratis toegankelijke Rotterdamse festival staan op 8 juli. Maar omdat het komende zondag wederom erg warm dreigt te worden, stelde onze Wim du Mortier twee verschillende routes voor je samen. Een voor de luie festivalbezoeker die slecht tegen de warmte kan en op zijn gemak van de vele bandjes wil genieten, en een voor de muzikale ontdekkingsreiziger die lak heeft aan de brandende zon en zich zonder problemen door de menigte wurmt, in de hoop iets nieuws tegen te komen.
 

DE LUIE ROUTE

De zon schijnt, je hebt nu eens geen zin je naar voren te wurmen en ingeklemd tussen andere licht naar zweet ruikende muziekliefhebbers vlak voor het podium te staan. Nee, deze keer maar met een drankje een beetje mensen kijken en een beetje heupwiegen op zomerse klanken. Dan zijn dit de acts die je niet mag missen:

Je moet er maar op komen, om jezelf ‘Petit Biscuit’ te noemen. Alleen al om die naam zou je er heen moeten gaan natuurlijk. Maar als je hem niet ziet maar alleen hoort heb je ook niet veel gemist hoor. De piepjonge Franse producer Mehdi Benjelloun staat op wat knoppen te drukken en wat mee te spelen op de voorgeprogrammeerde soundtrack die hij vast en zeker in Ableton in elkaar heeft geknutseld. Daar maakt hij wel lekkere zachtswingende deuntjes mee die in de Rotterdamse zomerzon helemaal niemand tegen de haren in gaan wrijven. Risicoloos genieten dus, van dat biscuitje.

Bad Sounds
 

Bad Sounds, zo noem je je band toch niet?! Komt er natuurlijk niemand naar luisteren. Behalve jij dan, die van deze band uit het Engelse Bath misschien wel een net iets hogere hartslag kan krijgen. Een mixje van punkfunk en wat indie-achtige invloeden zorgen ervoor dat die kleurrijke gezelschap wat weg heeft van The Go! Team. Oké, voldoet misschien niet voor honderd procent aan de eis dat je er lui bij moet kunnen blijven, want daar is deze band net even te opwindend voor. Vind je het tè opwindend? Ah joh, je kan altijd nog naar Togo All Stars; want zoals de traditie wil, is er ook dit jaar een band uit tropische contreien die op een loom en bij de temperaturen passend tempo de vouwen uit je broek swingt

Kijk, wij Rotterdammers (waar ik er dus een van ben) steunen onze lokale helden, en dus gaat de luie relaxte Metropolisbezoeker zeker ook kijken naar Luka. Lisa Lukaszczyk maakt super lieve charmante popliedjes die je in de zon doen dromen van grootse liefdes en meeslepende scheidingen. Maar ja, het zijn wel popliedjes en dus niet zo op het heupwiegen georiënteerd. Dus als je hier na drie tellen al weer uitgeluisterd bent kun je altijd nog kiezen voor de gelikte electropop van Day Fly; ook een beetje Rotterdams en wel wat beter dansbaar, maar zo relaxt dat je er niet al te opgewonden bij hoeft te raken.

Luka

 

DE 'ONTDEKKERS' ROUTE

Maar als je liever op ontdekkingstocht gaat, en je dus wel door de menigte wurmt om vooraan kennis te nemen van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van alternatieve muziek, dan zou je deze drie misschien op je lijstje moeten zetten:

Arcane Roots speelt met spanningsbogen. Van zacht en innemend tot nietsontziend geweld; het komt allemaal langs bij dit Britse trio. Volgens de beschrijvingen moet je een mix verwachten van emo, electro, postrock én ook nog eens mathrock. Die gasten zijn dus van alle markten thuis. Belooft een goeie oorwassing.

Ja, dan zijn we toe aan iets luchtigs, met een beetje humor misschien, maar ook weer niet al te platvloers. Tijd dus voor Caroline Rose die helemaal uit de VS naar Rotterdam komt met haar puntige punky liedjes die dan wel even echt ergens over gaan hè, mensen. Hoe zou Joe Jackson hebben geklonken als hij een vrouw was geweest? Of ga anders naar Confidence Man uit Australië dat het luchtiger houdt in de teksten en liedjes maakt om op te springen, zoals ooit Ting Tings deden; leuk hoor!

Caroline Rose
 

En last but not least moet ook de vorser van het niet mis te verstane aanbod aan nieuwe muziek op Metropolis wel zijn Rotterdamse plicht vervullen en het lokale talent steunen. Op dus naar Lewsberg (foto boven,) voor wie ze nog niet kent dan. Of toch maar op naar Lewsberg omdat je ze al kent en dus weet dat je ze liever ziet in een rokerig klein zaaltje midden in de winter op een diepdonkere nacht waar de oren van je hoofd vriezen. Maar het is nu even niet anders; het is warm, er is buitenlucht en er is Lewsberg, die verdomd leuke band die een nog verdomd leukere debuutplaat afleverde met niets dan fijne gitaarliedjes die even afstandelijk als sfeervol zijn.

Het festivalterrein in het Rotterdamse Zuiderpark is gratis toegankelijk en opent zondag 8 juli om 12.00u. De eerste band staat op het programma om 13.00u. De laatste stopt om 22.00u. Na afloop is er nog de traditionele afterparty in Rotown.
Voor meer info en het volledige programma, check de website van Metropolis.

WIM DU MORTIER

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us