Artikel

Een dag op pad met De Likt.

Aan het einde van een belachelijk druk festival seizoen streek het Rotterdamse sloopbedrijf De Likt het afgelopen weekeinde neer in een stijf uitverkochte Maasssilo in thuishaven Rotterdam. Samen met een flink aantal muzikale gasten walste het drietal feller dan ooit medogenloos over het tweeduizendkoppige publiek heen. Voor onze serie ‘Op Pad met…’ dompelden Muzine.nl  hoofdredacteur Ronald Renirie en fotograaf Govert Kreuk zich een hele dag onder in de krankzinnige wereld die De Likt heet.

 

We spreken aan het eind van de ochtend met de band - Jordy Dijkshoorn, Giorgi Kuiper en John van Beek -  en manager Immanuel Spoor af bij de thuisbasis van de band, waar zich behalve de studio/oefenruimte ook het kantoor bevindt. Maar voordat de bus wordt ingeladen is er eerst koffie.

Even later kan het inladen beginnen.

"En dan nu snel een foto maken met Jordy bij een volgeladen bus zeker?", zegt Giorgi met een grote glimlach. "Normaal gesproken is meneertje altijd net even kakken, een telefoontje aan het plegen, of zijn beauty case aan het zoeken wanneer er ingeladen moet worden".

Bij aankomst in de Maassilo helpt stagemanager Sander Leroy een handje mee bij het uitladen van de merchandise.

In de nog lege Maassilo wordt vroeg in de middag al volop gewerkt.

En niet alles loopt even gesmeerd, zoals het ophangen van de gigantische backdrop, achterop het podium.

Even later smeren de boys van De Likt een broodje...

...terwijl Torre Florim van De Staat aan het soundchecken is.

Torre is vanavond samen met zijn bandmaatje Rocco Hueting aanwezig om aan het einde van de set mee te spelen tijdens Breek Je Nek, de track waarop het tweetal ook meedoet op het laatste album van De Likt. Beide heren zijn verguld over de samenwerking. "We zijn De Likt een paar jaar geleden voor het eerst tegengekomen in de backstage van Vestrock, en van het een kwam het ander", zegt Torre. "We hebben ze als voorprogramma gevraagd bij onze In The Round shows, vervolgens hebben we die track samen gedaan, en nu staan we dus hier. Er is gewoon een klik tussen De Staat en De Likt".
Rocco vult hem aan: "Het is heel bijzonder dat drie van die gasten, Jordy, Giorgi en John, alle drie een totaal eigen invoelshoek hebben die volkomen logisch in elkaar lijkt te passen".

Na de soundcheck wordt er eerst goed gegeten door band, gastmuzikanten en crew...

...en is het tijd voor een heuse groepsfoto.

De Likt is eigenlijk geen trio, maar een vijftal, want manager Immanuel Spoor (l.) en boeker Xander van Dijck (r.) zijn al vanaf het begin onlosmakelijk met de band verbonden.
"Het was echt een te gek jaar. Een succesvole herstart na het breed in de pers uitgemeten incident met Jordy. Maar liefst 50 festivalshows en nog eens 23 clubshows. Er heerst binnen De Likt echt een gevoel van 'wij flikken dit met zijn vijven'. Deze groep is zo sterk. En dat is zo'n waanzinnig mooi gevoel".
Immanuel spreken we rond half acht, vlak voordat de zaaldeuren opengaan. Ook hij is in zijn nopjes, al oogt hij wat zenuwachtig. "Dat lijkt maar zo. Er is gewoon nog heel veel te doen in dat laatste uur voordat we beginnen. Maar nerveus ben ik niet hoor. Het wordt een mooie avond. Kom maar op. Wat mij betreft beginnen we nu".

Een van de vele gastmuzikanten vanavond is de Rotterdamse zangeres, songwriter Sade Adu. Zij kent de mannen van De Likt al een tijdje. "Ik zat op de Popacademie in hetzelfde jaar als John en Giorgi. Jordy kwam een jaar later. Het zijn vrienden van me. Die gasten weten zo goed waar ze mee bezig zijn, en zijn daarom ook echt een inspiratie voor mij. Vooral vanwege hun live shows waarin ze de energie zo hoog weten te houden. Jordy en ik kunnen allebei best bezig zijn met hoe mensen ons zien, en als je jezelf dan zo ongelofelijk weet te vinden, terwijl ik weet dat de zenuwen hem vlak voor een show best parten kunnen spelen....dat is echt knap".

Ook Akwasi, hier op de foto met Zwart Licht collega Leeroy (r) kent De Likt al wat langer. "Ik ken ze al vanaf 2010, in de tijd dat ze nog Zware Jongens heetten. Jordy had toe een echte vetkuif...hahaha. Maar hoe dan ook, ze vielen me toen al op. Later kwam ik ze, inmiddels als De Likt,  weer tegen bij de Grote Prijs Van Nederland, waar ik jureerde. De manier waarop Jordy met woorden speelt is echt te gek. En het feit dat ze echt schijt aan alles hebben. Heerlijk".

Nog even snel een groepsfotootje in de kleedkamer (met vlnr: Giorgi, Jordy en John).....

...en een momentje van opperste concentratie vlak voor het beklimmen van het podium.

En we zijn LOS !!!

 

TEKST:  RONALD RENIRIE

FOTO'S:  GOVERT KREUK

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us