Artikel

Een dag op pad met Johan

Afgelopen zondag trapte Johan een uitgebreide najaarstournee af in het Rotterdamse Rotown. De band van Jacob de Greeuw oogt sinds het verschijnen van het nieuwe, vijfde album Pull Up, in april van dit jaar, als herboren. Reden genoeg om het vijftal de gehele dag te volgen, van het uitladen van de bandbus tot en met de champagne na het optreden. Welkom bij deel 9 uit de serie Een Dag Op Pad Met.... Juist: Johan.

In de laatste periode voor de split in 2009 leek de koek helemaal op voor Johan, met het toch wat  tegenvallende album 4 als streep laag op de meetlat. Maar vanaf het moment dat de bandleden en crew op deze mooie zondag de bus leeghalen en de versterkers, gitaren, het drumstel en de overige apparatuur Rotown in dragen is de sfeer volkomen ontspannen. Johan heeft het plezier teruggevonden, en dat is de, net als de band, negen jaar ouder geworden, achterban waarschijnlijk ook opgevallen tijdens de afgelopen zomerfestivals, want de Rotterdamse popzaal is stijf uitverkocht vanavond. Misschien zijn De Greeuw & Co. wel iets te ontspannen, want een half uur voor het afgesproken tijdstip staat de bandbus al voor de deur. Niet echt rock and roll.

.

Alle apparatuur wordt direct bij binnenkomst in een hok naast het podium neergezet, want er moet uiteraard eerst gegeten worden.

 

Onder bands is het een publiek geheim dat het met de gastvrijheid en bandcatering wel goed zit. De koelkast blijft gevuld, en het eten in het restaurant annex backstage cafe achter het podium is ook vanavond weer uitstekend.

 

Na het eten is het tijd om op te bouwen.....

 

...en voor een uitgebreide soundcheck.

 

 

De GSM- en internetrevolutie is ook niet aan de heren van Johan voorbij gegaan. En dat komt mooi uit tijdens momenten van verveling voorafgaand aan een optreden.

 

"Ja, de lol is inderdaad terug," zegt De Greeuw, wanneer we ons even afzonderen in de kleedkamer. "En wat er nu anders is dan voor de split? Tja, dat heb ik me ook afgevraagd. Na het vorige album 4, dat wat mij betreft te snel na Thx Jhn uitkwam, sloeg de sleur toe. De koek was gewoon op, en dan moet je stoppen. Toen we dat uiteindelijk aankondigden in 2009 viel er echt een enorme last van me af. Ik zag het in die tijd ook allemaal te zwaar in. De eerste jaren daarna heb ik het ook helemaal niet gemist. Ik heb in die periode zelfs amper een gitaar aangeraakt. Maar op een bepaald moment ging het langzaamaan toch weer kriebelen. En het is fijn om weer terug te zijn. Ik ben erg blij met de nieuwe plaat. En ik ben blij dat we kunnen spelen met heel veel plezier en zonder druk. Dit is wat ik doe, en ik geniet er van. Vooral van het spelen voor een publiek dat er gelukkig ook nog is. Ik ben zelfs al weer met het schrijven van de volgende plaat bezig. Maar dat duurt nog wel even hoor," lacht hij. "Ik wil er echt de tijd voor nemen."

 

En wanneer de deuren van Rotown opengaan, staat daar opeens onze eigen Wim du Mortier achter de draaitafels.

 

De setlijst van vanavond. Behalve songs van het nieuwe album staat er veel oud werk op het programma. Maar met name de verrassende opening, met I Mean I Guess (van Pergola) en Easy (van debuut Johan), werkt opmerkelijk goed.
"Deze setlijst hebben we onlangs in de oefenruimte gemaakt," zegt De Greeuw. "Het is een opzetje, gemaakt voor deze eerste show, maar deze setlijst gaat de komende periode echt nog wel veranderen. Het zal me niets verbazen als hij er over twee weken heel anders uitziet. Dat is leuk voor publiek dat meerdere keren komt kijken, maar we houden het zo vooral ook leuk voor onszelf."

 

Nog even een foto vlak voordat de band het podium betreedt. Met van links naar rechts toetsenist Jan Teertstra, drummer Jeroen Kleijn, bassist Diets Dijkstra, de nieuwe gitarist Robin Berlijn, en zanger, gitarist en opperhoofd Jacob de Greeuw.

 

En dan zijn we begonnen...

 

Jeroen Kleijn speelt behalve in Johan ook nog drums in Claw Boys Claw. Dat zou schematisch nog wel eens problemen kunnen opleveren, met name in het festivalseizoen. Maar het blijkt mee te vallen. 
"Nee, dat zit elkaar gek genoeg niet in de weg," zegt hij. "We spelen niet met allebei de bands alle weekenden, dus dat gaat goed. En ook de releasedata van de laatste albums van Claw Boys Claw en Johan vielen precies goed. Maar ik maak me er sowieso niet zo druk om hoor. Er zijn meer muzikanten die in meerdere bands spelen."

 

 

 

Gitarist Robin Berlijn is de nieuweling binnen Johan. De Greeuw, Kleijn en Dijkstra spelen al samen vanaf 2004, terwijl Berlijn, die eerder onder meer speelde bij Ellen Ten Damme, Kane en Moke, zich pas vorig jaar bij Johan aansloot. Een samenwerking die er wat betreft De Greeuw al een tijdje aan zat te komen: "We wilden al langer wat samen doen, inderdaad. Ik ken hem ook al een tijdje inmiddels, en ik houd gewoon erg van zijn vrije manier van spelen. Hij voegt echt wel een lekkere dosis peper toe aan het geluid van Johan."
Voor Berlijn zelf was het niet lastig om in een band te gaan spelen die al lange tijd samenspeelt: "Nee, ik zie dat zelfs als een voordeel. Het was heerlijk om in zo'n strak bandje terecht te komen. Zeker wanneer het wat qua ritmesectie zo goed zit als bij Johan. Jeroen en Diets zijn zo goed op elkaar ingespeeld. Dat is echt heel lekker voor een gitarist. En wat die 'peper' betreft... Tja, ik hou van muziek die leeft, en van aktie in de tent. Het is nu eenmaal mijn manier van spelen. Mijn benadering is nu eenmaal anders dan die van andere gitaristen. Maar het is nooit roekeloos wat ik doe. Ik zie het namelijk ook als mijn taak om de zanger te behagen. Of in ieder geval in zijn dienst te spelen. Maar dan wel zonder onderdanig te zijn. Dat aftasten vind ik mooi."
 

 

Tevreden gezichten, direct na het optreden. En terecht, want Johan stak vanavond in uitstekende vorm. Met zichtbaar spelplezier, soms fel, dan weer melancholiek, maar altijd spelend in dienst van de vele juweeltjes die het het oeuvre van de band anno 2018 telt.

 

En hoe kun je dan beter nagenieten dan met de champagne die Rotown sinds jaar en dag exclusief schenkt aan bands die de zaal weten uit te verkopen.

 

 

TEKST:  RONALD RENIRIE
FOTO'S:  M.G. VAN LEEUWEN

 

Najaarstour Johan:

08/11  Paard, Den Haag
09/11  Metropool, Hengelo
10/11  Fluor, Amersfoort
15/11  Muziekcooperatie, Meppel
16/11  Luxor Live, Arnhem
17/11  Victorie, Alkmaar
29/11  Effenaar, Eindhoven
30/11  Patronaat, Haarlem
06/12  Hedon, Zwolle
07/12  Mezz, Breda
08/12  Grenswerk, Venlo
 

Muzine.nl ging eerder Een Dag Op Pad met.... The Boxer RebellionShameDe LiktSam FenderAestrid
King Kong CompanyFathersonIDLES.

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us