Artikel

Programmeur Henk Koolen is uw gids voor de laatste editie van festival State-X New Forms.

Op 9 en 10 december vindt in Den Haag de explosieve laatste editie plaats van het State-X New Forms Festival. De organisatie heeft besloten om na 13 edities nieuwe wegen te gaan bewandelen. Zo zal State-X New Forms als programmapartner van het andere Haagse festival Rewire gaan fungeren en zal er op korte termijn een nieuw festival worden aangekondigd dat op de kalender de plaats van State-X New Forms gaat innemen.

Voor het zo ver is kun je je nog twee dagen laven aan een excellente mix van uitdagende optredens in en rondom het Paard van Troje. We vroegen programmeur Henk Koolen om een routekaart samen te stellen.
 

Wrekmeister Harmonies / Marissa Nadler / Ryley Walker

Wrekmeister Harmonies is het droneproject van de Amerikaanse componist J.R. Robinson en violiste/toetseniste Esther Shaw. Op het podium werken zij samen met Godspeed You! Black Emperor-leden Thierry Amar op bas, Sophie Trudeau op piano en viool en Timothy Herzog on drum. Op plaat werkt Wrekmeister Harmonies met een keur aan gastmuzikanten, zoals Marissa Nadler en Muzine.nl-favoriet Ryley Walker. Beide singer/songwriters maken ook hun opwachting op State-X New Forms en sluiten hopelijk tevens aan bij Robinson en co wanneer die op het podium staan.

Ryley Walker (foto: Rene Oonk)

 

Melt Yourself Down / The Comet Is Coming

Shabaka Hutchings is een leidende figuur in de Londonse jazz-underground. Hij is één van de belangrijkste leden van Sons Of Kemet (in 2014 op State-X New Forms) en bracht onlangs een album uit met The Ancestors. Daarnaast is hij de geluidbepalende figuur in twee van de meest aansprekende cross-over-acts uit Engeland, die beide vertegenwoordigd zijn op het festival. Melt Yourself Down bestaat verder uit leden die ook actief zijn in Zun Zun Egui en Skinner, terwijl het trio The Comet Is Coming naast King Shabaka bestaat uit drummer Maxwell Hallett en keyboard-speler Dan Leavers. Space-funk voor de 21 eeuw.

Shabaka Hutchings

 

Joep Beving / Lubomyr Melnyk

Solo-piano, dat klinkt saai. Wat voor een misvatting dat is, werd al eerder bewezen door artiesten als Hauschka en Nils Frahm. Op State-X New Forms wordt duidelijk dat je met de piano niet snel tegen grenzen aan loopt. Nederlander Joep Beving betovert het publiek met minimalistische en dromerige soundscapes, terwijl bij Oekrainer Lubomyr Melnyk de betovering niet minder is, maar dan met een stijl die je eerder maximalistisch kunt noemen. Melnyk creëert golvende melodie-stromen opgebouwd uit ontelbaar veel noten. En ook niet onbelangrijk: beide mannen hebben een flinke baard.

Joep Beving

 

Vampillia / Violent Magic Orchestra

De voorbije jaren zagen we al veel extreme acts voorbij komen op State-X New Forms, maar de climax op zaterdag zal ongekend zijn. Twee Japanse acts zullen het Paard van Troje in verbijstering achter laten. Vampillia is een 10-mans “brutal orchestra” met drie zangers, twee drummers (waaronder Toyohito Yoshikawa van Boredoms), twee gitaristen, drie strijkers, een pianist en een DJ. Een ongekend heftige combinatie van klassieke muziek, hardcore, metal en avantgarde.
Nog heftiger gaat het er aan toe bij slot-act Violent Magic Orchestra, een samenwerkingsverband tussen Vampillia-leden, de Franse producer Paul Regimbeau (Mondkopf) en Pete Swanson (Yellow Swans). Een ongekende ervaring die je nu of nooit meer mee kunt maken.

Violent Magic Orchestra

 

Bauer / The Leonids

Berend Dubbe van Bettie Serveert bracht onder zijn pseudoniem Bauer eerder dit jaar een prachtplaat uit en hij zal deze live uitvoeren op de dag voorafgaand aan State-X New Forms in de intieme setting van het Koorenhuis. Voormalig Bauer-lid Sonja van Hamel speelt de dag erna als openingsoptreden van de eerste officiele festivaldag op dezelfde locatie met haar formatie The Leonids. Prachtig gearrangeerde popmuziek met strijk-kwartet en hallucinerende videobeelden.

Bauer (foto: Rene Oonk)

 

De wereld aan uw voeten

State-X New Forms biedt ook dit jaar weer een aantal toffe acts die niet alleen kijken naar de Westerse popmuziek. H.A.T. is een geweldige groep Marokkaanse sample-artiesten met fragmenten uit traditionele muziek en films een opzwepende dance-happening maakt. De berber-band Terakaft maakt ruige desert-blues en Nusodia geeft de roots uit Burkina Faso een impuls. Afdansen kan tenslotte bij de psychedelishe afrofunk van Jungle By Night.

Jungle By Night  (foto: Kiki Reijners)

 

Klassiek en daar aan voorbij.

Greg Haines (onderdeel van het Alvaret Ensemble) komt ook uit de neo-klassieke hoek (Nils Frahm, Lubomyr Melnyk), maar combineert net als de in Berlijn woonachtige Brit Tom Adams de klassieke invloeden met elektronica.
Ook met andere instrumenten dan de piano kun je de grenzen opzoeken, zoals wordt gedaan door harpiste Mary Lattimore en celliste Julianna Barwick. Beide maken prachtige door loops ondersteunde muziek op het raakvlak van klassiek psychedelica en ambient.

Julianna Barwick

 

Zijn er ook nog bandjes?

Tenslotte nog wat tips voor de spotters. Mt. Wolf wordt nu al als één van de grootste beloften voor 2017 gezien: muziek die speciaal voor de liefhebbers van alt-J, Sigur Ros en andere droomachtige pop. Van een ander laken een pak is de powerpunk van A Giant Dog. Hun debuutalbum ‘Pile’ ontving louter laaiend enthousiaste recensies, maar live gaat de energie nog knalhard een versnelling verder.

Mt. Wolf

 

Dan zijn er nog meer dan 20 acts die hier niet eens behandeld kunnen worden, maar waarover op de website www.state-xnewforms.nl meer kan worden gelezen. Tot 9 en 10 december in Den Haag. Op 8 december is er ook nog een pre-event met onder meer Skip & Die, S.T. Cordell, DeStijl en Bauer. Man, man, man, wat een feest.

HENK KOOLEN

ad bol.com

FIFA 18

Muziek algemeen

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us