Artikel

Videopremière: The Asteroids Galaxy Tour - Surrender

Vier jaar na het laatste album Bring Us Together is The Asteroids Galaxy Tour, de Deense band rond Lars Iversen en zangeres Mette Lindberg, terug met een gloednieuwe single. Check de video van Surrender hieronder. Maar eerst een korte terugblik op de carriere van het duo.

Het begin: van Pop Sketches tot Pop Stars

In 2007 ontmoette producer en songwriter Lars Iversen zanger Mette Lindberg in de muziekscene in Kopenhagen. Hij viel meteen voor haar ongewone, ongetrainde stem en expressieve persoonlijkheid. Lars’ vorige band "NU" was net uit elkaar - hij was teruggekeerd uit Londen en was op zoek naar iets nieuws. Met een handvol nummers op zijn computer kwamen Lars en Mette samen waarna de twee  een intense zomer doorbrachten in muzikale symbiose in het oude appartement van Lars in Nørrebro, Kopenhagen, met behulp van een kleine thuisstudio-opstelling. Het resultaat was een reeks originele en onderscheidende popliedjes die een EP (Around the Bend EP) en uiteindelijk het debuutalbum van het duo, "Fruit", voortbrachten. Dit bleek de ontstaansgeschiedenis van The Asteroids Galaxy Tour te zijn, en geen van beiden stelde zich voor dat ze twee jaar later een van de grootste internationale muzikale successen van Denemarken zouden worden, door overal ter wereld shows uit te verkopen.
 

Fruit (2009): Een Massale Debuut Hit

Het succesvolle debuut "Fruit" uit 2009 was een rel van alle dansbare genres van de jaren zestig en zeventig. Het warme en toch rauwe geluid voegde alles samen, van rinkelende beats, stoffige koperblazersriffs en bubbelsynthesizers tot een bevrijdend rare cocktail van indiepop en soul. Het album bevatte grote hits als 'The Golden Age' en 'Around the Bend', waarmee de muziek van Mette Lindberg en Lars Iversen werd gekoppeld aan wereldwijde reclamespots voor Heineken en Apple. Tevens deden zich de kansen voor om support-act te worden van Amy Winehouse en Katy Perry en ontvingen ze rozen van niemand anders dan Sir Elton John.

Out of Frequency (2012): A Psychedelic Demonstration of Power

Hun vervolgalbum "Out of Frequency" in 2012 zette hun evolutie naar iets nieuws voort. Het was een soort conceptalbum, met talloze met elkaar verbonden nummers en teksten die doen denken aan een misdaadroman. 'Out of Frequency' was een explosie van beats en bombastische hoornthema's, waarbij de ideeën op de veertien tracks met overweldigende kracht van de rails af schoten - een melodische en psychedelische demonstratie van kracht met af en toe bijna filmachtige lied-collages van het vervlogen tijden tijdperk. De twee singles "Heart Attack" en "Major" werden enorme hits, waarmee ze een lange internationale tournee begonnen.
 

Bring Us Together (2014): A Futuristic Dance Vision

Met "Bring Us Together" was het idee om nieuwe muzikale universums op grotere schaal dan ooit tevoren te verkennen. Koeler en meer futuristisch, het album verwees ver in de toekomst. Het geluid ging nu niet zozeer over instrumenten die met de hand werden gespeeld, maar meer over de nadruk op herhalende gesamplede beats, diepe, extatische baslijnen, gehakte lusjes en een meer relaxte vocale stijl. Het album deed denken aan alles, van funk en disco tot club en triphop, maar liet mensen er nooit aan twijfelen of ze naar de pakkende melodieën van The Asteroids Galaxy Tour luisterden.

Flipping the Script - De Muziek Weerspiegelt een Momentopname

De Asteroids Galaxy Tour keert terug op 23 maart met nieuwe muziek. "Surrender" is de eerste single in een reeks van meerdere, die uiteindelijk in een album zullen worden verzameld. "Surrender" is ook de eerste release van de band sinds hun laatste album "Bring Us Together" in 2014.

In tegenstelling tot eerdere releases, is The Asteroids Galaxy Tour dit keer bezig met het omkeren van het normale albumproces, een proces waarbij normaal gesproken een heel album moet worden voltooid voordat de muziek wordt uitgebracht - soms een jaar of twee nadat de eerste nummers zijn geschreven. In plaats daarvan streven ze naar de vrijheid die inherent is aan het vrijgeven van de muziek zodra deze is geproduceerd, waardoor een momentopname wordt gemaakt van waar ze nu, muzikaal, zijn. Luisteraars worden uitgenodigd deel uit te maken van het proces naarmate het album vorm krijgt en zich geleidelijk samenvoegt tot één werk.

Met hun eerste single 'Surrender' doet The Asteroids Galaxy Tour het tempo een beetje naar beneden, waardoor een luchtig universum ontstaat met een soort intensiteit en intimiteit die nog nooit van hen is gehoord. Het nummer is een swingende symbiose van moderne minimalistische pop en R&B, bijeengehouden door de unieke zang van Mette. De teksten zijn gecentreerd rond emoties als tegenslag, verdriet en eenzaamheid en herinneren eraan dat, zelfs als je je het meest verloren voelt en je op wilt geven, er nog altijd hoop is.

 

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us