Artikel

Zonovergoten vijfde editie Onafhankelijke Label Markt in Amsterdam.

Afgelopen zondag vond in Amsterdam de vijfde editie van de Onafhankelijke Label Markt plaats. Onder een stralen blauwe hemel konden Nederlandse indielabels zich tijdens deze mix van platenbeurs, festival en barbecue, presenteren aan de muziekliefhebber. En al viel het aantal bezoekers wat tegen, toch verdiende het initiatief, georganiseerd door Excelsior Recordings en Konkurrent het predicaat ‘geslaagd’ en waren alle betrokkenen meer dan tevreden.

Zo ook Clara Vissers van de Konkurrent: “Vorig jaar hebben we een jaartje over moeten slaan, en door allerlei onvoorziene omstandigheden moesten we ook van locatie veranderen. Maar de eerste keer in het SkateCafé in Amsterdam is over het algemeen prima bevallen. Het was ook niet de meest drukke editie, maar de locatie hier in Noord is ook wat lastiger dan in de Tolhuistuin, waar de laatste editie plaats vond, en die ruim 1200 bezoekers trok. Dit jaar schat ik dat er rond de 500 mensen zijn geweest, en dat vind ik voor een herstart prima. Om een uur of drie keek ik om me heen, het zonnetje scheen, en ik zag alleen maar lachende gezichten. Helemaal goed toch?”

 Clara Vissers (Konkurrent)

Terwijl de bezoekers buiten in het zonnetje langs de kraampjes slenterden van Nederlandse labels als Excelsior, Snowstar Records, Volkoren, Konkurrent, Gentlemen Recordings, Subroutine Records, Volkoren, Sonic Rendezvous en Epitaph, waren er binnen in het SkateCafe optredens van onder meer Lost Bear, Volcano Boys en Duke John, en zat ook het terras voor de deur overvol.
“Dat is ook hoe het moet zijn,” zegt Ferry Roseboom van Excelsior. “Zie het maar als een viering van de onafhankelijke popcultuur in Nederland. Die onafhankelijke makers bereiken op een dag als vandaag een publiek, ook in letterlijke zin, want de muziekliefhebbers kunnen rustig een praatje maken met de mensen achter die labels, en hun plaatjes kopen natuurlijk. Maar het is ook een ontmoetingsplek voor mensen uit ‘het wereldje’, die behalve dat ze hun waar aanbieden en zich profileren, ook gewoon een leuke dag hebben.”

 Ferry Roseboom (Excelsior Recordings)

Bezoeker Michel is eenzelfde mening toegedaan. Hij is met de trein helemaal uit Helmond gekomen voor de labelmarkt en vermaakt zich kostelijk. “Het is wat minder druk dan twee jaar geleden, maar ik heb een geweldige middag. Ik heb net nog een leuk bandje gezien, een flinke hamburger naar binnen gewerkt, en die weggespoeld met een heerlijk koud biertje. Bovendien heb ik een flinke stapel lp’s en cd’s gekocht (laat trots zijn drie overvolle plastic tassen zien), en met mede-muziekfreaks gesproken. Zeg nou zelf, dan is je middag toch geslaagd? En volgend jaar zal het vast weer drukker zijn. Ik ben er in ieder geval weer bij.”

RONALD RENIRIE
FOTO’S: TESS JANSSEN

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us