Column

Column: Funny

Katten die van een keukenkastje springen en het aanrecht nét missen. Een kat die door een muis wordt aangevallen en het hazenpad kiest. Katten die verschrikt in de gordijnen vliegen als ze een komkommer zien liggen, of in te krappe dozen kruipen. Een lefgozer die met een rotgang op zijn mountainbike een heuveltje bestormt en keihard op z’n bek gaat. Een skateboarder die een gewaagde manoeuvre uitvoert op de reling van een trap en met z’n klokkenspel op die reling landt. Kleine tractors die over een schans proberen te springen, maar hopeloos crashen. Een bulldog die met flapperende wangen uit het raampje van een rijdende auto hangt. Twee papegaaien die ‘headbangen’ op een hardrocknummer. Een golfer die met een balletje een andere golfer raakt. Een surfer die met zijn surfboard de branding in rent, maar nog voor ie ook maar een golf kan berijden, op het strand eindigt met een mond vol zand. Babies die, nog niet gehinderd door broze botten, een smak maken of vader of moeder onder piesen. Vrouwen die hysterisch worden bij het zien van een (namaak)spin. Mannen met een midlifecrisis die in hun jeugdige overmoed op een motor stappen, een ‘wheelie’ maken, waarna de motor zonder berijder tegen een stilstaande auto botst. ‘

Funniest Home Video’s’ waarin van alles misgaat. Met die grappige misperen in gedachten kijk ik ook elk jaar zo’n 30 seconden (overdaad schaadt!) naar het muzikale rariteitenkabinet dat per abuis Songfestival wordt genoemd. Een dag niet gelachen is immers een dag niet geleefd. Persoonlijk heb ik scheten gelaten waar meer muziek in zit dan in menige inzending voor het Songfestival. Ook bewonderenswaardig: de vaak in een plaatselijke variant op het Engels gezongen nummers.
In Nederland is er de laatste tijd veel ophef over verwarde mannen die al dan niet terreur zaaien. Ik maak me ongeruster over de geestelijke vermogens van de makers van Songfestivalliedjes. Muzikanten hoor je wel eens over songs praten als ‘hun kindjes’. Veel ‘kindjes’ van Songfestivalliedjesmakers gaan gebukt onder een bochel van jewelste, een hazenlip, motorische beperkingen en zijn ‘mentally challenged’, zoals dat in politiek correct Amerika wordt genoemd. Maar ze zijn zo lief meneer… Over smaak valt natuurlijk te twisten, over goede smaak niet. Maar ach, wanneer je een sterke maag hebt, over voldoende mentale weerbaarheid beschikt en de optie ‘brain function out’ in je hersenpan aanvinkt, blijft het Songfestival een onuitputtelijk bron van vermaak. Zet ‘m op, Cowboy Willem!
 

FRANK HEYTHUYSEN - VIA Limburg

 (Frank Heythuysen is popjournalist bij Muzine.nl, schrijft voor VIA Limburg, en is de olijke helft van het DJ-duo The Vinyl Twins)

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us