Column

Column: Straight Outta Compton

Als er iets is dat Ice Cube nooit zal kunnen ontkennen dan is dat het feit dat hij de vader is van O'Shea Jackson Jr. Wat lijkt de acteur als twee druppels water op zijn jonge ouweheer en wat speelt hij hem overtuigend in de door Dr. Dre gefinancierde biopic Straight Outta Compton. Zijn sterke spel is een van de pijlers van een film die geen moment verveelt. Het is het jongensboek van vijf gozers uit L.A.'s naargeestige voorstad Compton die vanuit het niets beroemde rappers worden. Feestjes, drank en vrouwen zijn ineens aan de orde van de dag, maar met het succes komt ook het geld en het bijbehorende gekonkel. Eazy E is de grote lieveling van manager Jerry Heller, tot onvrede van de rest. Zoals in de scene waarin Eazy en Jerry Heller samen zitten te lunchen met kreeft en dure wijn en de andere jongens in een busje zitten te lunchen met fastfood hamburgers. Het uitblijven van contracten zorgt er voor dat Ice Cube als eerste uit NWA stapt. Het wordt hem niet in dank afgenomen. Hij is de Benedict Arnold, de verrader, in de ogen van zijn oude vrienden. Ice Cube schrijft daarop de allesvernietigende diss-strack No Vaseline waarin hij geen spaan heel laat van NWA in het algemeen, en de Joodse Jerry Heller in het bijzonder ("You let a Jew break up my crew").

Twee jaar later stapt ook Dre met veel bombarie uit de groep en over en weer schrijven Eazy en Dre diss-tracks over elkaar. Maar uiteindelijk breekt ook Eazy met Heller en de heren komen weer nader tot elkaar. Ze praten zelfs over een reünie, die er nooit zal komen want Eazy heeft een naar hoestje. Als hij op een dag flauwvalt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen wordt de diagnose gesteld: AIDS. Eazy sterft in 1995, op 31-jarige leeftijd.

Wie betaalt bepaalt en dus wordt uiteraard niet alles beschreven in de film. Dat Dr. Dre nog wel eens losse handjes had en hier en daar een vrouw mishandelde komt op geen enkele manier ter sprake. En Jerry Heller wordt weliswaar als een sympathieke oude baas neergezet die opkomt voor zijn jongens, maar ook als heel erg onbetrouwbaar, hetgeen Heller overigens tot de dag van vandaag ontkent. Dat maakt ook nieuwsgierig naar zijn kant van het verhaal. Heel erg objectief en kritisch is de film dus niet, daar is meer distantie voor nodig. Het is voornamelijk de waarheid van Dr.Dre. Het zal dus niet het complete verhaal zijn van de opkomst en ondergang van een vriendengroep, maar is voor de echte oldschool hiphop fan zeker een 'must see'. Al is het maar vanwege alle geweldige muziek van 'Tha Boyz in tha Hood' waar de film uiteraard mee doorspekt is.

Meer Rodney Rijsdijk: www.rodzooi.nl

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us