Column

Dotan kruipt onder de huid, 7 Layers diep

Paradiso, Amsterdam. Dotan Harpenau met zijn nieuwe album release: 7 Layers. De grote zaal is uitverkocht en eigenlijk heb ik verder geen idee wat er precies staat te gebeuren.
In de intercity richting onze hoofdstad lees ik een interview waarin de singer-songwriter vertelt over zijn succes en de gezochte luwte daaropvolgend. Ik weet van geen succes. Ik weet van niks. Heb hem een keer een minuut bij De Wereld Draait Door gezien en gehoord.
Nu loop ik de gewilde zaal binnen die netjes is ingericht met heel veel stoeltjes waarop van alles zit. Mensen vooral, maar er zweeft boven alles iets anders. De ingehouden adem van fans. Van hen die er zeer bewust van zijn waarom ze hier zijn en ik zoek een plek in de hoek waar wat luwte is. Ook ik verwacht door de aanstekelijke sfeer nu iets moois. Mijn pen en notitieboek klaar voor de klanken die ik duidelijk nog niet ken.

Tijdens het eerste nummer, dat zoetgevooisd begint en een naderende volledigheid met zich meedraagt, kruip ik dichter naar de wiebelende fans toe. Ik hoor de muziek, maar ik hoor vooral de woorden die hij spreekt nadat het openingsnummer haar klanken laat eindigen in mijn oren. Hij heeft spanning. Hij heeft verwachtingen van zichzelf die zijn gelijke vindt in de zaal. De eerste zin die hij gezongen had was een dertig maal in zijn hoofd herhaald alvorens hij haar op het podium 'durfde' te zingen, vertelt hij ons. Bang dat ze hem zou ontglippen op het moment suprême. Die woorden waren het moment waarop ik begreep waarom Dotan in een uitverkochte zaal staat.
Aangevuld met een sterke band achter zich weet hij de ruimte tot aan de hogere relingen te vullen. Niet alleen door zijn muziek, maar ook door de manier waarop hij zichzelf deelt met het publiek. Als een verstokte blues-fanaat moet ik stilletjes toegeven dat hij de snaar weet te raken door even alleen met zijn stem en gitaar de zaal in te lopen. Het huiskamerconcert nacreërend, en met een warme overgave van de zaal becomplimenteerd. Ze zeggen het met klappende handen en ik noteer, tastend in het donker met een pen; "Dat was mooi."

7 layers is een album met dynamische nummers waarin hij de lagen van zichzelf probeert te delen met zijn luisteraars. Hij wil haast letterlijk dat je met hem onder de huid gaat zitten en met nummers als "Fall" en "Let the River In", gaat dat weer bij veel mensen lukken, denk ik.

Juan Moreno   

(foto's: Brian Krijgsman)

Gezien: Dotan, Paradiso, Amsterdam, 29/01/2014.
Dotan's album 7 Layers verschijnt 30/01/2014.

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us