Column

Eindejaarscolumn: Sex and Drugs and Rock n Roll

 

Ian Dury zong het: “Seks & Drugs & Rock ‘n’ Roll is all my brain and body need”. Die andere heilige drie-eenheid gaat hand in hand sinds het ontstaan van de Rock ‘n’ Roll. Het was zo alom aanwezig dat je er als muzikant haast wel aan toe moest geven. De vrije liefde van de jaren 60 veranderde in jaren 70 al snel in iets anders. Het is misschien maar goed dat we niet precies weten wat er in die tijd backstage allemaal gebeurde. En waar we dat wel weten, zoals bijvoorbeeld Led Zeppelin’s beruchte red snapper incident, zouden we het liever toch niet weten. Het werd een imago dat je bijna uit moest stralen en waar (te) hard aan gewerkt werd om het in stand te houden. Een band sloopt een hotelkamer? Alle bands slopen hotelkamers. Doe jij drugs voor de show? Dan doe ik twee keer zoveel drugs voor de show! Dit haantjesgedrag eiste zijn tol en menig muzikant is ten onder gegaan aan de gevolgen ervan. Omdat de geest, het lichaam of soms zelfs allebei het niet meer aankonden.
 

Sex

Drugs waren bespreekbaar. Sterker nog er werd over opgeschept. Maar de seks die er onlosmakelijk mee verbonden is, was een ander verhaal. Althans voor de vrouwen. De mannen liepen er mee te koop, legden het soms zelfs vast op video en noemden in biografieën het aantal bedpartners dat opliep tot in de duizenden. Die meisjes en vrouwen leken zo gewillig, dus dan is het toch ok? Maar of de dame in kwestie wel voldoende bij bewustzijn was en de muzikant zelf wel helder genoeg was om die afweging te maken is sterk de vraag. Iedereen wist dat het gebeurde, maar zolang het niet te ver uit de hand liep vond niemand het echt een probleem. Tot nu.

Eens in de zoveel jaar werd iemand beschuldigd, maar Harvey Weinstein bleek de druppel en de emmer houdt voorlopig niet op met overlopen. Dat één hashtag zo veel impact zou kunnen maken had nooit iemand verwacht. Vrouwen putten kracht uit die twee simpele woorden: me too. Vijf letters bleek alles wat er nodig was om aan decennia van onderdrukking, schaamte en pijn een eind te maken. Ik wil niet zo ver gaan als sommige columnisten en zeggen dat alle mannen schuld hebben aan het milieu dat de vele #metoo slachtoffers mogelijk maakte, maar ik begrijp hun insteek wel.

Het resultaat tot dusver is dat we niet meer om Louis C.K. mogen lachen, niet met goed fatsoen naar Kevin Spacey films kunnen kijken, en dat de comeback tournee van Brand New nooit van start is gegaan. Vooruitgang vraagt om offers en je kan nou eenmaal geen omelet maken zonder een paar eieren te breken. Dit is een belangrijke stap naar echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En natuurlijk is het een hele kleine opoffering om een aantal van je favoriete artiesten, acteurs en muzikanten van je watch- en playlist af te schrappen om te zorgen dat in de toekomst vrouwen zich nooit meer zo onveilig of gedwongen hoeven te voelen. Er is echter wel een kwestie van gradatie. Jezelf, na eerst toestemming te hebben gevraagd, in het bijzijn van een vrouw bevredigen is niet helemaal hetzelfde als een knopje onder je bureau hebben die je kantoordeur vergrendelt zodat er voor de vrouw in kwestie geen ontkomen meer aan is. Ik vraag me ook af of de mannen (en vrouwen) in kwestie voorgoed persona non-grata zullen blijven. Naast Jesse Layce (Brand New) zijn er aantijgingen jegens Matt Mondanile (Real Estate, Ducktails), A Perfect Circle en Marilyn Manson bassist Twiggy Ramirez, Ethan Kath van Crystal Castles (door zijn eigen mede-bandlid Alice Glass nota bene) en moeten zelfs Mariah Carey en Nick ‘Backstreet Boys’ Carter het ontgelden. Als de rust is wedergekeerd kijken we misschien met een iets genuanceerdere blik terug op iedereen die nu zo publiek aan de schandpaal wordt genageld. De tijd zal het leren.

 

 Harvey Weinstein  

 

Drugs

De drugs leken onontkoombaar. “Het hoort er nou eenmaal bij” werd er soms bijna lacherig gezegd. Jonge muzikanten die op slag succesvol werden, waren hun gronding kwijt en zochten naarstig houvast of een uitweg. Dan is het moeilijk nee zeggen als het overal waar je komt niet alleen aanwezig is, maar ook nog enthousiast en gratis wordt aangeboden. De gevolgen van langdurig drugsgebruik op het menselijk brein zijn echter nog altijd niet goed in kaart gebracht. Veel getroebleerde rockmuzikanten zijn ons al ontvallen door overdoses of fatale cocktails, maar zeker ook door zelfdoding. In een donker moment, zonder tegenspraak en afwezigheid van enige nuance door anderen, zien zij het licht niet meer aan het einde van de tunnel. Er lijkt maar een uitweg, met alle ellendige gevolgen van dien. Dat het (voormalig) drugsgebruik hier debet aan is en ook hier zijn sporen nalaat, lijkt evident. In een onbewaakt moment maakt de donkerte zich meester en hebben we dit jaar afscheid moeten nemen van onder meer Chester Bennington en Chris Cornell.

 

Rock ‘n’ Roll

Drugs verwoesten levens en de seks beëindigt carrières, maar de Rock ‘n’ Roll houdt gelukkig onvermoeibaar stand. Queens Of The Stone Age gaan aan de funk, maar rocken nog steeds meer dan het gros van de andere bands. Royal Blood en Death From Above laten horen dat er niet meer dan twee man nodig is om een zaal omver te blazen. Code Orange haalde, zonder het doen van enige concessies, de hardcore terug de schijnwerpers in. Op eigen bodem wordt er flink aan de weg getimmerd door The Homesick en Treehook. Daarnaast zijn er ijzersterke platen van Nothing But Thieves, Protomartyr, Wolf Alice en Priests. Was King Gizzard & The Lizard Wizard niet te stoppen met maar liefst vier albums in 1 jaar (!!) en zelfs het solo debuut van Liam Gallagher is een ontzettend lekker rock ’n roll plaatje geworden. Er is een hoop gebeurd in 2017 en de echte uitkomst moet nog blijken, maar qua muziek viel er weinig te klagen. En met nieuwe albums van The Arctic Monkeys, Muse, Interpol en My Bloody Valentine in het vooruitzicht ziet 2018 er nu al verdomd goed uit. The future is bright!
 

FABIAN HOFLAND

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us