Column

Ouwe Lul


Het is acht uur en ik vertrek in mijn oude auto. Bestemming: Werchter. Ik ga naar het festival Rock Werchter: veertig jaar oud, net als ik.
Al om half elf in de ochtend parkeer ik op Parking A8, aan de achterkant van Camping A1. Of ik een snelheidsrecord heb geboekt weet ik niet, maar ik ben er blij mee. Ik kom hier al bijna vijftien jaar en herinneringen vloeien door elkaar als ecolineverf. Mooi is het, maar praktisch niet, want het resultaat is nooit wat ik ervan verwacht.
Dat ik net zo oud ben als het festival wordt mij op de camping meermaals – onbedoeld maar daarom niet minder erg – ingewreven.
‘U kunt daar uw tent daar niet neerzetten meneer, want er komen nog een paar vrienden van ons.’

'Meneer'?
Maar ik zeg dat ik het begrijp, knik ter bevestiging en schuif een meter op. Of het zo goed is, vraag ik aan het meisje. Ze haalt haar schouders op en ik zie aan haar gezicht dat ze wil tegensputteren, dus ik speel mijn leeftijd uit en kijk haar streng aan. ‘Ah ja, wel, het zal zo wel gaan zeker’, antwoord ze onwillig.
Als ik mijn tent bijna heb staan komen haar vrienden. Een paar had ze gezegd. Ik tel er in de gauwigheid tussen de tien en de twintig. Al snel staan er nog zeker elf tenten op een plaatsje dat groot genoeg leek voor zes. Een paar, denk ik, ach, elf is een paar enen, en ik trek een halve liter bier open. Proost.

‘Meneer, mogen we uw hamer lenen?’
Daar gaan we weer. 'U'.... 'meneer'. Gelukkig hoef ik ze niet te helpen, dus ik zeg niets en zuchtend, maar met een glimlach overhandig ik het gevraagde gereedschap. Zie ik er zo oud uit? Het antwoord laat op zich wachten, want mijn buurkinderen zijn goed opgevoed en telkens als een de hamer terugbrengt – 'vriendelijk bedankt, meneer' – is er een ander die haar wil lenen.
‘Heeft iemand een hamer?’ ‘Ja, daar, die meneer heeft er een.’ ‘Meneheeeer…’ Alsjeblieft… Ik heb zo’n vermoeden dat het geen nut heeft om te protesteren. Bovendien heb ik er zelf geen zin in. Het zou alleen maar onderschrijvend werken, immers NIET is een ontkenning die bevestigend werkt. Dus ik glimlach wederom en trek nog een biertje open. Deze ouwe lul is tenslotte op een rockfestival.

(Theo Stepper)

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us