Interview

ISLAND over debuutalbum Feels Like Air: ‘Het moest voelen als een liveplaat’

Ze zijn voor een bliksembezoek in Nederland, de vier jonge mannen van de Londense band ISLAND. In de bar van het Amsterdamse Backstage Hotel brengen ze een paar uurtjes door met pers en spelen een tweetal liedjes voor de radio. De volgende dag moeten ze alweer terug naar hun woonplaats. Ze hebben het er graag voor over want ze komen hier om hun debuutalbum Feels Like Air, dat er na het uitbrengen van twee e.p.’s dan eindelijk is, met trots te presenteren. En daarbij komt dat ze alle vier gek zijn op Nederland, en dan in het bijzonder op de Nederlandse fans. “Jullie Nederlanders zijn zo stil tijdens optredens. Dat waarderen we heel erg,” zegt zanger-gitarist Rollo Doherty.

Bij gebrek aan champagne ploppen de mannen van ISLAND aan het begin van ons interview maar een biertje open om te vieren dat hun debuutalbum er nu echt aankomt. Ze zijn allemaal bijzonder enthousiast. Drummer Toby Richards weet er een beetje Nederlands doorheen te gooien: “Héél excited”. In een paar maanden tijd namen ze zestien demo’s op waarmee ze uiteindelijk de studio indoken. Na slechts twee weken was het album opgenomen. In plaats van het meteen vrij te geven, nam de band een aantal nummers eerst mee op tour om live te spelen. Gitarist Jack Raeder voert het woord als het gaat over het opnameproces. “Feels Like Air is geschreven toen we op tour waren als support van verschillende bands. We wilden alleen maar nieuw werk opnemen. Het leven on the road en de ervaringen die we hebben opgedaan, vormden het startpunt. Het album is dus eigenlijk een verzameling ervaringen van die tijd en die reis. Dat gevoel hebben we geprobeerd samen te vatten en op te nemen.” Richards vult aan dat het heel belangrijk voor ze was dat én hun reis én het bijna analoge DIY-gevoel te vangen op de plaat. “We wilden die vibe, ‘de ISLAND-vibe’, bewaken. Het moest voelen als een liveplaat.”

 

 

It’s not a very smart album,” zeggen de mannen in koor. Er zit geen verborgen boodschap in de teksten verwerkt. Het is wél een album met een verhaal. “Het gaat over onze reis, en we hopen de luisteraar op reis mee te nemen,” vertelt Rollo Doherty. “Het album is eigenlijk meer een lange dagdroom. De nummers zijn bijna allemaal met elkaar verbonden. De teksten zijn daardoor een geheel, alsof het één stuk is.” Sommige nummers, zoals Try en The Day I Die, hebben een directe connectie. Bij anderen is het verband klein en subtiel, maar elke track heeft op de plaat daarom een eigen plek gekregen. Feels like Air is dus geen plaat die je op shuffle moet afspelen. Doherty legt uit: “In het eerste gedeelte begin je vol energie aan je reis. Interlude markeert de overgang naar het tweede gedeelte, waar je het weer wat rustiger aan doet. Het laatste deel gaat het weer volle bak en geniet je nog even met volle teugen.” Slechts een aantal tracks staat meer op zichzelf; God Only Knows bijvoorbeeld, dat gaat over de relatie tussen Doherty en zijn vader.

 

 Lees hier de recensie van Feels Like Air

 

Bassist James Wolfe vertelt dat de band met het opnemen van hun eerste e.p.’s goed heeft kunnen zoeken naar een manier van werken waarbij hun muziek klinkt zoals zij dat graag willen. “Bij onze eerste e.p. hebben we echt alles zelf gedaan. Door trial and error hebben we geleerd wat voor ons de beste manier van opnemen is. Met dit album hebben we weer meer uit handen gegeven. Dat was mogelijk omdat we met mensen samenwerkten die we al heel lang kennen. Voor ons is deze plaat een logisch vervolg op ons eerdere werk.” Het hielp daarbij dat de band al bij het begin van de opnamen voor Feels Like Air een concreet doel voor ogen had. “Het hele album wordt gevormd door het idee van (auto)rijden, het maken van die reis, en dat gaf ons een hele duidelijke richting,” legt Doherty uit. “Ik had verwacht dat we hele lange discussies zouden hebben over de tracklist, maar het viel eigenlijk allemaal zo in elkaar”, vult Raeder lachend aan.

 

 

ISLAND is een band die speelt op gevoel. Ze nemen bijvoorbeeld bewust zonder clicktrack op. Het behouden van het livegevoel op het album stond hoog op het verlanglijstje van het viertal. “We houden ervan het natuurlijk te houden,” aldus Richards. Daardoor gebeurt veel onbewust; de muziek, de teksten, de tracklist. Maar gebeuren er ook dingen die de band zelf nog niet heeft ingezien. Als ik ze erop wijs dat het eerste gedeelte van hun album - dat gaat over het begin van hun reis - vrijwel overeenkomt met de nummers die ze al live hebben gespeeld, verbaast dat ze niet. ‘Toevallig’ zijn de eerste nummers zo’n beetje in volgorde met videoclips naar buiten gebracht. “My mind is getting blown right now,” zegt Wolfe met een grote grijns op zijn gezicht. “Daar hadden we niet eens bewust over nagedacht. Maar je observatie klopt wel en het past in het concept van de reis. Dit is het begin van onze reis en zo hebben we dus, klaarblijkelijk, ook ons album geïntroduceerd aan het publiek.”

En als we het dan toch over reizen hebben: wat zijn de plannen van ISLAND voor de rest van 2018? “Touren,” roepen de mannen bijna in koor. “In april en mei zijn we weer on the road, met ook een aantal concerten in Nederland,” zegt Richards. Raeder haakt daar meteen op in: “We hebben ook getekend bij French Kiss Records, een label in New York, wat deuren opende voor een tour dit najaar in de VS.” “We blijven vooral doen wat we nu doen: stapje voor stapje omhoog. Uiteindelijk komen we waar we heen willen,” vat Wolfe samen, waarbij Raeder met een knipoog aanvult: “like a journey!

TEKST + FOTO'S:  TESS JANSSEN

ISLAND live:
19/04:  Motel Mozaique, Rotterdam
24/04:  Paradiso, Amsterdam
25/04:  TivoliVredenburg, Utrecht

 

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us