Interview

Roald van Oosten (ex-Caesar) verklaart zijn nieuwe album track-by-track

Volkomen uit het niets was daar vorig jaar opeens Oh Dark Hundred van Roald van Oosten, de man die met zijn band Caesar aan het eind van de jaren 90 samen met bands als Benjamin B en Johan verantwoordelijk was voor het succes van het label Excelsior Recordings. Van Oosten heeft er blijkbaar zin in, want nog geen jaar na Oh Dark Hundred meldt hij zich alweer aan het muzikale front met A Stir Is In The Air, een prachtige en vooral bevlogen plaat, met als thema de verhalen van schrijver Edgar Allan Poe. Muzikaal vliegt het alle kanten op; van de spaghetti western van het titelnummer tot de Radiohead-feel van Horror Story. En dan kunnen we natuurlijk een hele gewichtige recensie schrijven, maar misschien is het een beter idee om Van Oosten te vragen om zijn nieuwe plaat track-by-track toe te lichten.

 

1,  A Stir Is In The Air

De fluwelen horrormuziek van A Stir Is In The Air  is gebaseerd op de verhalen rond Edgar Allan Poe, een vreemd en macaber personage. E.A. Poe was een berucht schrijver van nachtmerrie-achtige gedichten en verhalen, en bovendien een hardnekkige dronkaard en opiumverslaafde.
Dit is de titelsong en single, A Stir Is In The Air: er hangt iets in de lucht, and it ain't no good..
 

2. I Don't Know What I Was Waiting For

Een verhaal dat gaat over obsessieve liefde, de complete eenzaamheid en verlatenheid ten top. In een plaats aan de kust – denk John Carpenters The Fog (of Hitchcock's Birds) – zit een man uit het raam te kijken. Dat is het eigenlijk wel. Misschien verhaaltechnisch wel het vervolg op het vorige nummer?
 

3. The Haunted Palace

Dit komt recht uit Poe's verhaal The Fall of the house of Usher; een gedicht dat een personage schrijft in dat verhaal. Over het verval van iemands geest, een metafoor met een paleis dat verlaten wordt en vervalt..
 

4. Horrorstory / Animal

Een creepy geheel dit, een nachtmerrie vol insecten en van torens vallen. Jaja. Dromen is niet zonder risico.
 

5. Someday It's Gonna Turn Around

Waarin de hoofdpersoon erachter komt dat de oplossing van zijn problemen zich in zijn hoofd bevinden. En dat hij er op een dag achter komt. En dat klopt.

 

6. Eldorado

Een ander gedicht van Edgar Allan Poe: een landschap wordt beschreven dat aantrekkelijk is voor de romantische ziel. Ik verdeelde de lange, lange tekst met zangeres Asta Kat, en dat leverde dit super grappige nummer op, waarin we doen alsof we The Roots zijn.
 

7. The Dark Poet Is Riding Again

Dit is geinspireerd op een tekening van Gustave Doré (hieronder), de fantastische kunstenaar die ook werk van Poe illustreerde. Een krijger vliegt op een soort van roofvogel door het bos. Een prima illustratie van een dichter die door zijn verbeelding reist.

  
 

8. A Dream Within A Dream

Wederom een gedicht van Edgar Allan Poe. En de eerste die ik in een song omvormde. Hier gaat cellist Jelte van Andel flink te keer, en dat maakt het hele nummer!
 

9. Murder Is On

Dit is mijn sollicitatie bij filmmakerTim Burton, voor wiens films ik nog steeds een soundtrack wil maken. Ik voel dat dat niet lang meer duurt.

 

10. The Wild Lake

Opnieuw een gedicht van Edgar Allan Poe, wat mij betreft de beste geslaagde bewerking want dit is zo'n vanzelfsprekend nummer, met een goede balans tussen muziek en tekst, al zeg ik het zelf.

 

Roald van Oosten is de komende dagen live te zien:

09.02 – Patronaat – Haarlem
10.02 – Baroeg – Rotterdam
12.02 – Ekko – Utrecht

RONALD RENIRIE

ad bol.com

FIFA 18

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us