Interview

Starsailor na acht jaar terug met nieuw album: “Het begon weer te kriebelen.”

Na vier albums leek het in 2009 gedaan voor Starsailor. De tegenvallende verkoopcijfers van het laatste album All The Plans en de drang van zanger en liedjesschrijver James Walsh om zich te richten op andere projecten zetten een voorlopig punt achter de carrière van de band uit Wigan. Maar acht jaar later is de Starsailor terug met All This Life, een plaat waarop Starsailor definitief volwassen lijkt te zijn geworden.

Het is even na achten als de nog immer introverte, bijna schuchtere Walsh plaatsneemt aan een tafeltje in de backstage area van het Brabantse  Nirwana Tuinfeest festival. Een contrast met de gretigheid die hij en zijn band een klein uurtje later aan de dag leggen wanneer ze het podium betreden. Hij lijkt niet echt zin te hebben in een interview, zo vlak voor het optreden, maar ontdooit zodra ons gesprek begint en hij antwoord geeft op de vraag waarom het nieuwe Starsailor album zo lang op zich heeft laten wachten.

“We hadden allemaal het gevoel dat we niet verder kwamen na All The Plans, en dus was het tijd voor iets anders. De jongens van de band wilden even iets anders doen, en ik was in 2009 ook al bezig met een solo album en het schrijven van liedjes voor en met anderen, waaronder Suzanne Vega, en bovendien kreeg ik diverse aanbiedingen om muziek te schrijven voor films.”

Maar een aantal jaar later begon het toch weer te kriebelen bij Walsh en zijn maatjes. Starsailor speelt nog altijd in dezelfde samenstelling als ten tijde van debuut Love Is Here, en toen het viertal in 2014 door de band James, een van Walsh’ helden, werd uitgenodigd om mee te gaan op tournee was de beslissing al snel gemaakt, en was Starsailor back in business. “James was en is een van mijn favoriete bands, dus die kans konden we met geen mogelijkheid laten lopen. En toen een jaar later ons toenmalige label Parlophone met het greatest hits album Good Souls kwam, was eigenlijk de wederopstanding van Starsailor als band definitief een feit.”

Er volgde een periode van optredens die in het teken stonden van die greatest hits plaat, maar een jaar geleden hunkerde Walsh en zijn mannen langzamerhand ook weer naar een nieuwe plaat. “Dat was voor ons een logisch vervolg. Ik begon weer liedjes te schrijven die eigenlijk direct voelden als Starsailor-songs, dus moesten we er wat mee. Deze plaat moest er gewoon komen, ook omdat we wilden zien of we beter konden dan ons debuut Love Is Here.”

Dat debuutalbum is overigens een aantal jaar een doorn in het oog van de band geweest. “Die plaat heeft ons destijds op de kaart gezet, maar zeker de eerste drie jaar na de release daarvan zaten we in een soort ontkenningsfase. We speelden die songs nog wel, maar wilden echt iets anders doen op onze volgende albums. Noem het maar een haat-liefde verhouding, maar ik was er echt klaar mee, en de rest van de band ook. We konden er geen van allen meer naar luisteren. Nu, zoveel jaar later, kijk ik er heel anders tegenaan hoor, en besef ik hoe goed die plaat eigenlijk is, en dat het bovendien  de basis is voor alles waar Starsailor voor staat. En gek genoeg spelen we die songs nu ook weer met heel veel plezier. “

Walsh is wel enigszins zenuwachtig over hoe het nieuwe album ontvangen gaat worden: “Het blijft toch spannend. We zijn nogal lang weggeweest. Is ons publiek er nog? En gaan ze waarderen wat we hebben gemaakt? Hoe dan ook…wij hebben ons best gedaan…hahaha.”
Het nieuwe album is een return to form, en in ieder geval het beste Starsailor album sinds Love Is Here. Niet dat het geluid van de band nou zo veranderd is, slechts het toevoegen van soul in songs als Take A Liitle Time en Caught In The Middle verraadt een andere invalshoek, maar Walsh toont zich behalve een meer dan gemiddeld liedjesschrijver, vooral als een een zanger die zijn stem weet te ontwikkelen en verbeteren. “Dat zeg jij. Maar als je gelijk hebt is dat een natuurlijk proces, denk ik. Niet alleen wijn, maar ook een stem rijpt met de jaren.”

TEKST: RONALD RENIRIE
FOTO’S: RENE OONK

Lees hier de recensie van het nieuwe Starsailor album All This Life.

ad bol.com

FIFA 18

Muziek algemeen

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us