Interview

Suuns: "Het is voor ons niet interessant om een traditionele liedjesplaat te maken"

Een plaat om je eindeloos in te verliezen, telkens weer op te zetten en nieuwe dingen in te ontdekken, en uiteindelijk hopeloos verliefd op te worden.” Dat schrijft Muzine.nl’s Wim du Mortier in zijn recensie van Hold/Still, het derde album van het Canadese muziekcollectief Suuns. En daar is geen woord van gelogen. De vier mannen uit Montreal experimenteren er op los op Hold/Still, geen makkelijke plaat dus, maar een album dat van begin tot eind blijft boeien, en je doet opveren wanneer alles plots als een uit het niets verschijnende wervelstorm bij elkaar komt. Aan de vooravond van deze release sprak Muzine.nl op een druilerige middag in Amsterdam met zanger, gitarist Ben Shemie en drummer Liam O’Neill.

De twee zitten er wat verfomfaaid bij aan het eind van een lange interviewdag.. Niet zo heel raar, gezien het moordende schema van hun promotietour langs de Europese muziekpers. Maar Shemie en O’Neill zijn vriendelijk, beantwoorden geduldig de vragen die ze voorgelegd krijgen, en persen er af en toe zelfs een lach uit,maar echt zin om de diepte in te gaan heeft het tweetal niet.

Aanpak

Het zij ze vergeven, want hun nieuwste album vertelt zelf het verhaal van Suuns wel. Een verwarrend verhaal, dat dan weer wel, want de elf songs, of moeten we zeggen muziekstukken, op Hold/Still sleuren de luisteraar langs een wirwar aan muzikale sferen, experiment, electronica, noise en vooral veel melodie. Al dat muzikale geweld maakt erg nieuwsgierig naar welke aanpak de bandleden hanteren wanneer ze aan een nieuw album beginnen.
“Ik heb eigenlijk geen idee”, zegt Shemie. “Ideeën sluimeren bij ons altijd, gaan weer weg, en komen soms weer terug. Of niet, hahaha. Vaak spelen we nieuwe ideeën tijdens een van onze shows, en dan vinden we het allemaal helemaal niks, en gooien we het weg. Tot een hele tijd later een van ons de opname van zo’n idee weer op zet, en dan zijn we weer verkocht”. “We gaan ook nooit met een bepaald idee aan een album werken”, vult O’Neill aan, “als we genoeg ideeën hebben gaan we gewoon de studio in en nemen we ze op. Ik had je graag een heel interessant verhaal verteld over conceptuele bedoelingen, maar de werkelijkheid is veel simpeler”.

Hitalbum

De songs op Hold/Still mogen dan zowat uit elkaar barsten van het experiment, toch spat de muzikaliteit er vanaf. Zelfs zo erg dat je je onwillekeurig afvraagt wat er zou gebeuren als Suuns zich zou wagen aan een album met traditionele songstructuren. Er is wat onenigheid tussen de twee over de vraag of de band ertoe in staat zou zijn om een hitalbum te schrijven, tot Shemie het woord weer neemt: “Een van de nummers op dit album, Careful, is een lange en intense track, maar is eigenlijk alleen maar ‘raar’ omdat de stukken zo lang zijn. Eigenlijk is het schema redelijk traditioneel: couplet, refrein, couplet, brug, refrein. Het ligt dan dus puur aan onze keuze om die stukken lang te maken”.
O’Neill: “Maar dat is wel een keuze die we bewust maken. Om het zo te doen, zeg maar. Het zou voor ons ook niet interessant zijn om een traditioneel liedjesalbum te maken. Het zou bovendien de intentie van de songs schaden. Nu nemen we de songs op zoals ze tot ons gekomen zijn, zonder er verder allerlei zogenaamde muzikale regels op toe te passen”.

Canada

Al vanaf het debuut album Zeroes QC uit 2010 kan Suuns rekenen op uitstekende kritieken in Europa, terwijl de pers in het thuisland niet altijd zo positief is. En dat terwijl Canada de laatste jaren toch een hele sterke lichting bands voortbrengt. “Het feit dat wij zulke goede kritieken krijgen in Europa komt volgens mij simpelweg omdat jullie veel meer openstaan voor muziek die niet per definitie gemakkelijk is om naar te luisteren. Dat komt ook omdat jullie een veel grotere muziekgeschiedenis hebben dan in Noord-Amerika”, zegt Shemie. “Maar het gaat de laatste jaren heel goed met de muziekscene in Canada. Niet in de laatste plaats door de steun die muzikanten ontvangen van het Canadian Music Fund, een organisatie die vanuit de overheid in het leven is geroepen om bands te ondersteunen. Ze financieren zelfs complete albums van bands. En dat werpt zijn vruchten af, want de scene in Toronto is gigantisch, met heel veel bands die de kans krijgen om uit de krochten van hun oefenhokken naar buiten te treden, de wijde wereld in. De scene in Montreal is wat kleiner, maar ook daar gaat het heel erg goed. We kennen elkaar allemaal ook wel, en er is veel onderling respect. Je zou eens naar Big Brave moeten luisteren, een fantastische band met veel potentie. Stevig en met een waanzinnige zangeres”.

Jerusalem

Vorig jaar verscheen het album Suuns and Jerusalem In My Heart, een geslaagd samenwerkingsverband met producer/muzikant Radwan Ghazi Moumneh waarop de experimenteerdrang van Suuns samenkomt met de Oosterse sound en Arabische vocalen van Moumneh. Een niet zo heel voor de hand liggende combinatie, maar wel een die volgens Shemie erg belangrijk is geweest voor de verdere ontwikkeling van zijn band. “Het begon eigenlijk allemaal als een geintje. We zouden één keer samen optreden, maar de vibe die we met hem hadden vanaf het begin is gewoon iets heel unieks, en groeide langzaam naar iets moois toe. Dat album is al in 2012 opgenomen, maar we besloten het pas vorig jaar uit te brengen. Gewoon omdat de tijd er rijp voor was. Sinds die tijd werken we regelmatig met hem samen. Het werkt gewoon ontzettend goed en we stuwen elkaar naar grote hoogten. Maar ook met hem is muziek voor ons iets dat vanzelf moet ontstaan. We gaan gewoon een hok in, vrij om te doen wat we willen, en laten de muziek gewoon komen zoals het komt. Daardoor is er nooit sprake van enige druk, en dat werkt heel verfrissend. Precies zoals we het altijd gedaan hebben, en ook willen blijven doen.

Lees hier de recensie van Hold/Still.

(Tekst: Ronald Renirie. Foto's: Nick Helderman.)

ad bol.com

FIFA 18

Muziek algemeen

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us