Interview

The Kik: "Laat ons maar ons eigen plan trekken."

Dave von Raven en Arjan Spies, als altijd de uithangborden van The Kik, zitten goed in hun vel wanneer we ze half december bezoeken in hun gloednieuwe oefenruimte annex studio annex kantoor onder het spoor van de voormalige Hofpleinlijn in Rotterdam-Noord. Buiten is het waterkoud, maar binnen staat de kachel aan en de koffie te pruttelen. Terwijl Dave en Arjan achter de piano gezellig keuvelen met Sven, het zoontje van Muzine-fotograaf Michel Mees (en jonge fan van The Kik), bouwt zijn vader op zijn gemak het decor op waartegen de fotoshoot met het tweetal zal plaatsvinden. Er wordt nog net geen warme chocolademelk en appeltaart met slagroom geserveerd, en het zal vast ook aan de vele nostalgische jaren zestig details liggen waarmee de ruimtes zijn aangekleed, maar de sfeer is warm en gemoedelijk wanneer we na een hilarische fotosessie gaan zitten voor de eigenlijke reden van ons bezoek: een interview over het nieuwe album van de (gewezen) Rotterdammers, Stad En Land en al wat verder ter tafel komt.

Inmiddels zijn we twee maanden verder, is Stad En Land uit, en staat de tournee van de band (één optreden in elk van de twaalf Nederlandse provincies) op het punt van beginnen.
Het nieuwe, derde album is uitstekend ontvangen door de muziekpers, mede door de ontwikkeling die de band sinds Springlevend uit 2012 heeft doorgemaakt. Op opvolger 2 (2014) keek de band al verder dan de 60’s-Beatliedjes van het debuut, op Stad En Land worden zelfverzekerd nog meer nieuwe paden ingeslagen. Het jaren zestig geluid is nog steeds onmiskenbaar aanwezig bij The Kik, maar uiteenlopende stijlen als nederpop, jazz en zelfs georkestreerde kleinkunst-achtige muziek staan anno 2017 ook op het menu.
Gitarist Arjan Spies: “We wilden heel bewust allemaal verder kijken dan alleen maar die beatmuziek. Dat kwam ook door de theatertour die we hebben gedaan. Daardoor zijn we bijvoorbeeld ook kleinkunst-achtige dingetjes gaan schrijven, en kwam langzamerhand het besef dat we dus ook veel meer kunnen dan we voorheen dachten. Paul (Zoontjens, toetsenist) en ik hebben de meeste nummers geschreven, en Dave koos vervolgens de songs uit waar hij wat bij voelde, en ging daar teksten bij schrijven.” Von Raven vult aan: “De beat was in het begin onze eerste richtingskeuze, maar op een bepaald moment wil je ook verder kijken. Het moet geen blok aan je been worden.”

Rust

Niet alleen muzikaal is Stad En Land een rustiger album dan zijn voorgangers, ook de teksten van Von Raven verraden dat The Kik meer rust heeft gevonden. Dat uit zich in songs als Ik Zie Je In De Stad, waarin hij verhaalt over de afnemende behoefte aan uitgaan die komt met de jaren. “Dat geldt voor de hele band, denk ik. We zijn ouder geworden, en er zijn zelfs bandleden met kinderen tegenwoordig (lacht). Het volwassen leven is definitief begonnen, inclusief hypotheken en zo. Terwijl ik vroeger als ik in de stad was het gevoel had dat ik niet meer weg wilde. Er moest altijd maar reuring zijn, en gezopen worden. Als er iemand belde moest ik binnen tien minuten aan kunnen schuiven. Anders voelde ik me niet op mijn gemak.”
“Maar dat gevoel verandert naarmate je ouder wordt. Ik ben niet meer zo op zoek. Ik woon tegenwoordig op Goeree-Overflakkee, kan het makkelijker opbrengen om op tijd naar huis te gaan, en kan intens genieten als ik buiten zit en hersenloos over het land staar. Dat hele uitgaansgebeuren heeft me gewoon niet meer zoveel te bieden als vroeger. Ik kan nog steeds heel goed feesten hoor, daar niet van, het zal altijd aan me blijven trekken, maar ik heb ook geleerd om soms even over te slaan. En dat bevalt me prima.”

Armand

In juni 2015 maakt The Kik een album samen met protestzanger en en beroeps-blower Armand, simpelweg getiteld Armand & The Kik. Er volgt ook een gezamenlijke tour, maar helaas is de samenwerking geen lang leven beschoren. Vijf maanden na het verschijnen van die plaat overlijdt Armand aan de gevolgen van een longontsteking.
Spies: “Hoe je het ook wendt of keert, het was heel bijzonder om dat te kunnen doen, om dat samen met hem mee te maken.” Von Raven vult aan: “Het was een heel bijzondere periode waar we allemaal echt een heel goed gevoel aan hebben overgehouden.” En na een ingetogen lachje: “Behalve natuurlijk het feit dat hij op een gegeven moment de hasjpijp aan Maarten gaf. Maar zelfs dat einde was mooi.”

Na het overlijden van Armand werd er een afscheidsdienst gehouden in De Effenaar in Eindhoven, waar, onder de noemer Armands Laatste Show, The Kik optrad terwijl de kist gebroederlijk naast hen op het podium stond.
Von Raven: “Kijk, voor zijn familie was het natuurlijk een ander verhaal. Maar het was wel een artiest-waardig einde. Zeker als je bedenkt dat hij al op zijn achtste dacht dat hij maar twaalf jaar oud zou worden. Hij zag daarom daarna elke dag als een kadootje. Dan is het best bijzonder dat hij, met zijn levensstijl, toch nog negenenzestig is geworden. En op een manier waar hij zelf helemaal achter stond. In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, heeft hij echt ontzettend van het leven genoten. En dan ook nog eens deze wereld verlaten met zo een uitvaart. Dat was echt geweldig. We speelden daar in dezelfde opstelling als toen we met hem op tour waren. Hij had niets zelf geregisseerd, maar ik ben er heilig van overtuigd dat hij het fantastisch had gevonden.”

De Zomer Voorbij

Menig liefhebber van The Kik zal de wenkbrauwen hebben gefronst toen Arjan Spies en Dave Von Raven vanaf 2014 acte de precense gaven in De Zomer Voorbij, het programma van Jan Smit en zijn Volendamse vrienden. Maar voor Von Raven en Spies was het vooral een gezellige en vruchtbare ervaring.
Spies: “Dat was echt super leuk om te doen, hoewel ik aanvankelijk, eerlijk gezegd, wel mijn twijfels had of het wel zo’n goed idee was. Maar eigenlijk direct vanaf het moment dat we erin stapten, was die twijfel als sneeuw voor de zon verdwenen. Het zijn zulke leuke, en vooral normale gasten. En die Volendammers zijn ook allemaal echt waanzinnig muzikaal. Ondanks het feit dat we uit een totaal andere hoek komen, hebben ze precies dezelfde passie voor muziek, en praten ze daar ook op dezelfde manier over.

Von Raven: “We hadden ook al snel door dat het, net als een hoop andere dingen in het leven, verstandig was om ons te concentreren op de raakvlakken die we met die gasten hebben, en niet op de verschillen. We hebben door die aanpak echt vrienden gemaakt tijdens dat programma. We doen nog steeds wel eens dingen samen. Bijvoorbeeld met de 3J’s. De ene keer vragen wij hun om mee te doen in onze show, en weer een andere keer vragen zij ons. En ondanks de verschillen pakt het publiek dat ook altijd erg goed op.”
Spies: “En we hebben ook vreselijk gelachen met die gasten tijdens de opnamen. Echt niet normaal.”
Von Raven: “De tekst van Een Lach En Een Traan heb ik ook samen met Jan Dulles geschreven.”

Op mijn suggestie dat dat nummer een uitstekende nieuwe single zou zijn die best wel eens hoge ogen zou kunnen gooien op de radio volgt slechts een schouderophalend lachje van beide heren. “Ja joh, maar dat vind ik zo ongelofelijk lastig,” zegt Von Raven. “Ik zou er echt mijn handen niet voor in het vuur durven steken dat dat een hit zou worden. Heel die radio is zo’n godsgruwelijk ondoorgrondelijk medium geworden. Ze zijn allemaal als de dood dat de luisteraar afhaakt en naar een andere zender schakelt. Nou, dan moet je ons dus helemaal niet draaien. Maar we hebben die radio ook niet echt nodig hoor. Laat ons maar lekker ons eigen plan trekken. Dat gaat prima zo.”

Drie banen

In december was de laatste show van Met De Deur In Huis, de  tweede theatervoorstelling van The Kik. Een succesvolle formule voor de band die smaakt naar meer.
Von Raven: “Ja, zeker. Eind 2017 komen we weer met een hele nieuwe voorstelling. Het werkt gewoon erg goed voor ons op deze manier. Aan het begin van dit jaar doen we een clubtour langs de twaalf provincies van Nederland, in de zomer spelen we weer op de festivals, en het eind van het jaar dus de nieuwe theatertour. Dat zijn drie totaal verschillende disciplines en juist die afwisseling is wat het zo leuk maakt. Eigenlijk wisselen we op deze manier drie keer van baan in één jaar.”

Het spelen in theaters is voor de The Kik ook een leerzame ervaring geweest, en is dan ook zeker van invloed geweest op het verbreden van de muzikale horizon op Stad En Land.
Arjan: “Je merkt toch dat je het schrijven van nummers anders gaat benaderen als je in het theater hebt gespeeld. Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd om stiltes te gebruiken, en ook wat meer ingetogen te spelen.”
Von Raven: “Dat klopt wel ja. Ten tijde van onze eerste plaat had ik nooit gedacht dat ik een rustig liedje als Porcelein of Stad En Land zou spelen op deze manier. Dat had ik destijds nooit gedurfd. Maar door die theatershows kom je er achter dat zo iets ingetogens wel degelijk kan werken. Het ligt er maar net aan wat voor bek je er bij trekt.”

TEKST:  RONALD RENIRIE
FOTO’S:  MICHEL MEES

De clubtour van The Kik trapt op 16 februari af in De Effenaar in Eindhoven. Voor de andere data kun je terecht op de website van The Kik.

ad bol.com

FIFA 18

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us