Luistertest

Luistertest: IDLES

Het is een mooi jaar voor de Britse band IDLES. Debuutalbum Brutalism werd uitstekend ontvangen, en om de klasse van dat album te benadrukken speelde het vijftal uit Bristol in april van dit jaar Rotown aan gruzelementen tijdens Motel Mozaique. Twee weken geleden moest ook het Rotterdamse Metropolis Festival eraan geloven. IDLES was daar de onbetwiste uitblinker met hun snoeiharde, politiek getinte, en alles en iedereen verslindende postpunk. Komende vrijdag, 21 juli, is de band voorlopig voor het laatst te zien tijdens het Valkhof Festival in Nijmegen. De hoogste tijd om zanger Joe Talbot (foto boven, links) en gitarist Mark Bowen te onderwerpen aan de Muzine.nl Luistertest.

Het intensieve toeren, dat nu eenmaal bij een band als IDLES hoort, begint zichtbaar zijn tol te eisen. De vijf Britten hangen in de backstage van Metropolis onderuitgezakt in het zonnetje tegen hun kleedkamer aan, en lijken niet zo’n zin te hebben in het zoveelste interview en bijbehorende fotoshoot dit jaar. Niet zo heel gek overigens, want de band speelde de avond ervoor nog in London als voorprogramma bij het afscheidsoptreden van The Maccabees, zijn daarna direct in de tourbus gestapt om zich vervolgens onderweg naar Rotterdam te vermaken met de nodige alcoholische versnaperingen. Maar als we uitleggen dat dit geen standaard interview wordt, maar we ee luistertest met ze willen doen, klaren de gezichten van Talbot en Bowen zichtbaar op. En zelfs een fotoshoot tussen het publiek (en ballonnen) op het festivalterrein is opeens geen probleem meer. Dus trekken we een biertje open, en laten we de heren een aantal liedjes horen.

DEAD KENNEDYS – HOLIDAY IN CAMBODIA  (1980)

MB: “Dead Kennedys. Cool! Die gasten zijn nog steeds bezig. We hebben in Oxford en Londen nog met ze gespeeld. Jello Biafra is het enig overgebleven oerlid, maar hij ziet er nog fucking goed uit voor zijn 59 jaar. En hij gaat er nog volledig voor. Ik was vroeger een groot fan. California Uber Alles is echt een wereldnummer.”

JT: “Ik ben weer naar Dead Kennedys gaan luisteren na de protopunk, en het was poppier dan ik dacht. Hun muziek is niet zomaar een bak teringherrie, maar zit vol melodieën.  Bovendien zijn ze altijd trouw gebleven aan hun politieke idealen. Op die typisch Amerikaanse manier, vol escapisme, terwijl de Britten politieke opvattingen meer benaderen vanuit een makkelijk soort realisme.”

MB: “Wat betreft attitude doet Jello Biafra me altijd denken aan iemand als Link Wray, die eind jaren vijftig al in de ban werd gedaan in Amerika vanwege zijn activisme.”

SLEAFORD MODS – BHS  (2017)

JT: “Ha! Jason (Williamson, zanger en componist) is een fucking genius! Ik weet niet of je ze weleens live hebt gezien? Wat een energie! Deze gasten zijn echt zo authentiek als het maar zijn kan.”

MB: “Ze zijn “The Real Deal”. Heel politiek georienteerd, maar niet op een opdringerige manier. Jason observeert, en ziet dingen die niemand anders ziet, om ze vervolgens in hun songs te verwerken.”

JT: “Sleaford Mods is zeker een band waar ik me verwant aan voel. Ze moedigen net als wij discussie aan, zonder dat het te pushy wordt.”

OTIS REDDING – (SITTIN’ ON) THE DOCK OF THE BAY  (1968)

JT: “Otis Redding is met voorsprong mijn favoriete zanger. Kijk maar (wijst op een grote tattoo op zijn rechterarm). Hij is echt de perfecte zanger. Er is echt wat mij betreft helemaal niemand die ook maar enigszins aan hem kan tippen. Er is een prachtige documentaire over hem gemaakt, Soul Ambassador, heb je die gezien? Echt prachtig. Daaruit blijkt ook dat het een geweldig persoon moet zijn geweest om mee te werken. Iedereen die ooit met hem gewerkt heeft, was lyrisch over hem. Een keiharde werker, altijd met muziek bezig, en een goed mens, altijd beleefd, tegen iedereen. Veel te vroeg gestorven alleen. Hij was verdomme zesentwintig jaar.”

MB: “Zijn muziek en manier van werken laat ook zien dat soul en punk onmiskenbaar dezelfde spirit hebben. Prachtig!”

JT: “Echt een Grote Meneer, met een waanzinnige stem bovendien. Hij kon ook helemaal niet dansen, terwijl dat wel van hem gevraagd werd bij tv-optredens enzo. Dus danste hij gewoon. Weliswaar onbeholpen, maar dat interesseerde hem geen reet.”

KANYE WEST – BLACK SKINHEAD  (2013)

JT: “Je hebt je huiswerk goed gedaan. Dit is van zijn album Yeezus uit 2013. Wat mij en Mark betreft, het beste album aller tijden. Het heeft voor ons allebei heel veel betekend, en ook daadwerkelijk onze manier van schrijven beïnvloed.”

MB: “Kanye laat met dit album zien dat je vijf verschillende mensen kunt zijn in één band, die allemaal een andere kant op willen.”

JT: “Ja, precies! Het is bijna een schizofrene manier van schrijven. Het wordt vaak als verkeerd gezien om allemaal verschillende ideeen in een album te proppen, maar hij denkt “fuck it.” En dat is precies wat wij ook willen met IDLES. Je zou het misschien niet verwachten, maar Kanye is echt een grote inspiratie voor IDLES.”

SEX PISTOLS – GOD SAVE THE QUEEN

MB: “Ik moet gelijk aan de Brexit denken. Wat moeten jullie Europeanen wel niet van ons denken? Wij Britten neuken onszelf vol in de reet met die Brexit. Toch?”

JT: “En er is ook geen weg meer terug. We zijn echt ongelofelijk de lul. Maar ik hou wel van de muziek van The Sex Pistols, ook al mist het wat mij betreft de urgentie die andere bands wel aan de dag leggen.”

MB: “Ik vind Johnny Rotten vooral een ontzettende klootzak. Het is gewoon een hele onaardige gast, die bovendien sympathiseert met een griezel als Donald Trump. En de muziek is wat mij betreft nogal kinderachtige punk. Het enige dat ze doen is ageren, zonder een dialoog aan te gaan. En dat vind ik veel te gemakkelijk. Alleen maar zeggen dat je ergens tegen bent, en dat iedereen op moet rotten. Bah!”

TEKST: RONALD RENIRIE
FOTO’S: TESS JANSSEN

IDLES is op vrijdag 21 juli te zien op het Valkhof Festival in Nijmegen, om 22.15u op het ARC podium.

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us