Luistertest

Luistertest met Dave von Raven (The Kik)

Dave von Raven is zanger/gitarist van The Kik. Na een bewogen jaar, waarin de band huisband was bij De Wereld Draait Door en een zeer succesvol album maakte (Springlevend) gaan we even rustig met Dave om de tafel zitten in de gloednieuwe studio/repetitieruimte van The Kik in Rotterdam-Noord, en leggen hem een aantal liedjes voor.

 

Rotterdam Terminator Source – Poing!  (luister hier)

(Onwaarschijnlijke hit van de Rotterdamse gabberpioniers RTS uit 1992)

“Hey, gezellig... Rotterdam! Ik moet effe nadenken wie dit nou ook alweer waren. Moet direct denken aan Parkzicht. Die link leg ik eigenlijk automatisch. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in Parkzicht trouwens. Waarschijnlijk hebben ze hier nog op staan springen, samen....hahahaha. Die hele gabber-scene is natuurlijk wel ontstaan in Rotterdam hè? Eigenlijk was dat het eerste echte typisch Rotterdamse popcultuurtje. Den Haag als beatstad en Rotterdam als gabberstad. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik het thuis niet vaak opzet...hahaha. Leuk hoor, maar zet nou maar weer af!”

 

The Allusions – The Dancer  (luister hier)

(The Kik schreef bij dit nummer van The Allusions uit 1966 een Nederlandstalige tekst, en daarmee was de hit Simone geboren.)

(Veert direct op.) “The Allusions uit Australië. Ik ken dit nummer al heel lang. In de jaren zestig, toen die Beatle-achtige beatstroming ontstond, doken er over de hele wereld, van Uruguay tot Australie, dat soort bandjes op. Dit nummer vind ik echt een hoogtepuntje in de popgeschiedenis. Niet dat ik er zelf ooit iets mee zou doen hoor...hahaha. Maar serieus, ik heb ooit al bij The Madd voorgesteld om hier iets mee te doen. Het is zo fucking catchy dit. Dit melodietje blijft gewoon in je hoofd hangen. En toen het weer eens, voor de zoveelste keer, in mijn brein genesteld zat, schoot ineens het woord Simone in mijn hoofd.

Toen ik dit nummer net voor het eerst gehoord had, zo rond mijn veertiende jaar, had ik trouwens ook een hele rare tic. Ik vond al die zogenaamde Beatles-bandjes, van waar ook ter wereld afkomstig, erg leuk. Zo leuk zelfs dat ik brieven schreef aan de zangers van de bandjes die ik leuk vond. In die brieven vroeg ik dan bijvoorbeeld waar die zangers, die toch een soort helden van mij waren, momenteel mee bezig waren. Of ze nog muziek maakten, enzo. Maar in die tijd was er natuurlijk nog geen internet, dus dan ging ik de hele middag in de bibliotheek in Rotterdam in buitenlandse telefoonboeken zoeken naar die mensen. En als ik dan twaalf keer dezelfde naam tegenkwam, op verschillende adressen, kopieerde ik mijn brief gewoon elf keer, en stuurde ik die naar alle twaalf adressen. En heel vaak kreeg ik nog antwoord van ze ook. Jammer genoeg niet van de zanger van The Allusions. Ik heb echt geprobeerd om hem op te sporen. Wilde hem graag onze versie van zijn nummer laten horen. Maar helaas. Hij lijkt van de aardbodem verdwenen.”

 

The Monkees – Pleasant Valley Sunday  (luister hier)

(Deze hit van The Monkees uit 1967, overigens geschreven door Gerry Goffin en Carole King, werd door The Kik verbasterd tot Zevenhuizer Zondag, en is de afsluiter van het album Springlevend.)

“Ah... The Prefab Four. We hebben lang getwijfeld of we dit nummer wel op de plaat moesten zetten. We vonden het eerst te bekend, weet je wel. Maar eigenlijk per ongeluk ben ik er een tekst bij gaan schrijven, omdat ik in Zevenhuizen woonde. Ik reed op een mooie, zonnige dag door de polder, en opeens wist ik dat het moest. Een liedje over een totaal onbelangrijk dorpje, waar niemand ooit een liedje over zou schrijven. En nu vind ik 'm zo leuk om te spelen.”

 

Hand In Hand, Kameraden  (luister hier)  / De Sparta Mars  (luister hier)

(Met de clubliederen van beide Rotterdamse voetbalclubs in de hand laten we Dave kiezen: Feyenoord of Sparta?)

“Ja, dat is een makkelijke. Sparta natuurlijk. Ik kom uit Rotterdam-Noord. Maar ook omdat het een eigen compositie is, dat Sparta-lied. Hand In Hand is een compositie die al veel ouder is, en waar al heel veel versies van bestonden. Zelfs eentje van Ajax...hahaha. Maar, en dat zeg ik niet om een diplomatiek antwoord te geven, ik draag Feyenoord ook een warm hart toe. Het zijn tenslotte allebei Rotterdamse clubs. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik sowieso geen enorme voetbalfreak ben hoor, maar het hoort er een beetje bij. Je moet een keuze maken welke club de jouwe is. Dat flik jij me nu ook weer.”

 

The Searchers – Needles & Pins (1988 versie)  (luister hier)

(The Searchers hadden in 1964 een gigantische hit met Needles & Pins, maar vonden het nodig om in 1988 deze wanstaltige eighties versie uit te brengen.)

“Tering!! Wat erg is dit. Ik kende deze versie helemaal niet. Het is een prachtig liedje. Nog geschreven door Sonny Bono. Maar om als band zijnde vierentwintig jaar nadat je er een hit mee hebt gehad, nog een keer proberen te cashen door zo'n vreselijke versie uit te brengen.... Ongelofelijk.... Ze hadden zo'n geintje een paar jaar eerder ook al eens geflikt, als ik het goed heb, met Hearts In Her Eyes. Hoor die eighties drums nou joh...hahahaha. Echt de hele essentie van dit nummer is verdwenen. Dan hoor ik nog liever de versie van de Ramones....”

 

The Nederbietels – Kejje Nagaan  (luister hier)

(In Rotterdam loopt behalve Dave von Raven nog een blonde Dave rond in strakke sixties-pakken. 'Dandy' Dave Andriese speelde in The Nederbietels, The Perverts en The Apemen. De gelijkenis is bizar, en de heren geven elkaar via de media regelmatig een steek onder water.)

“Ha, Ome Dave. Het is eigenlijk wel bizar. We heten allebei eigenlijk David, maar hebben er Dave van gemaakt. We hebben dezelfde muzikale smaak, en zijn zangers in een beatbandje. Maar wat het meest bizarre is, is dat we allebei op 11 februari jarig zijn. We lopen elkaar af en toe wel af te zeiken, maar hij is natuurlijk wel gewoon een inspiratiebron voor me geweest. Dat kan ik rustig zeggen. Hij was namelijk al tien jaar eerder bezig dan ik. Hij speelde in The Nederbietels, The Perverts en The Apemen. Met die laatste band istie geloof ik ook weer aan het optreden. Ja, dat is Ome Dave hè. Als ze maar genoeg geld neerleggen dan komt hij wel weer opdraven....hahaha. Maar het is een toffe gozer hoor. We eten regelmatig samen enzo. Volgens hem ben ik 'Kleine Dave' en hij 'Grote Dave'. Daarmee wil hij suggereren dat hij een grotere lul heeft dan ik. Ach, ik laat 'm maar in die waan.”

 

 

Foto: 

Dimitri Hakke

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us