Luistertest

Luistertest met Elle Bandita

Maar liefst vijf jaar duurde het voordat Elle Bandita (echte naam: Ryanne van Dorst) een vervolg wist te geven aan haar tweede album Queen Of Fools, maar nu ligt dan eindelijk de titelloze opvolger in de winkels. De Rotterdamse rock chick had haar twijfels over de muziekindustrie, maar uiteindelijk overwon de liefde voor muziek, en tekende ze een platencontract bij het relatief nieuwe platenlabel Caroline Benelux.
Haar jongste album verscheen begin april en is een overtuigend werkstukje geworden waarop ze grunge invloeden schijnbaar achteloos weet te vermengen met pop, indie en metal, afgemaakt met een vleugje electronica.
Hoogste tijd om La Bandita eens te vergasten op een luistertest. Muzine.nl legde haar zeven nummers voor, en tekende vervolgens haar reactie op.

Nirvana – Breed (luister hier)

(Een van de stevigere tracks van Nirvana’s Nevermind uit 1991.)

(Veert na 2 seconden intro direct op:) Ja, Nirvana natuurlijk. Dit ken ik echt van voor naar achter. Het neemt me ook gelijk terug naar Maassluis, waar ik opgegroeid ben. Ik zat hier op m’n kamertje echt uren achtereen naar te luisteren. Nirvana was ook de eerste band waar ik echt helemaal idolaat van was. Sterker nog; door Nirvana ben ik zelf ook muziek gaan maken.
Het zijn ook relatief makkelijke liedjes om mee te zingen, als je jong bent. Een soort van vuige kinderliedjes, maar wel met een hele dikke middelvinger.

 

Hole – Violet (luister hier)

(Band van Kurt Cobain’s vrouw Courtney Love. Van het album Live Through This, dat verscheen op 12 april 1994, slechts een week na het overlijden van Cobain.)

Dit nummer vind ik toevallig wel heel gaaf, maar op de een of andere manier heb ik gewoon niks met Hole. Vergelijkbare bands als L7 en Babes In Toyland vind ik weer wel geweldig, maar dit niet.
En Courtney trek ik ook niet echt. Er is gewoon iets niet leuk aan dat wijf, maar wat dat nou precies is, daar kan ik niet echt m’n vinger op leggen. Ik krijg er voornamelijk jeuk aan m’n hol van….hahaha…

 

Patricia Paay – Je Bent Niet Hip (luister hier)

(Sinds haar relatie met Christina Curry is La Paay de schoonmoeder van Elle Bandita. Je Bent Niet Hip is Patricia Paay’s eerste hit uit 1967, toen pas 18 jaar oud.)

Wat klinkt ze jong hè? Maar ik kan nog een hoop leren van die vrouw hoor. Zij kent echt het klappen van de zweep wel en heeft via haar vader de muziek met de paplepel ingegoten gekregen, en kan ook hele toffe anekdotes vertellen. Over dat ze met Focus op toernee was, enzo.. Heerlijk om naar te luisteren. Alleen jammer dat ze zelf niets meer in de muziek doet.
Ze heeft ook alles al meegemaakt in haar carrière en laat zich ook niet zo snel meer in de war brengen. Ik heb pas geleden natuurlijk met Christina meegedaan aan dat programma Jouw Vrouw, Mijn Vrouw, en dan blijkt maar weer eens dat televisie best een machtig medium is. Ik word opeens herkend, maar niet om de juiste dingen. Maar dat levert ook wel weer leuke momenten op. Zo kwam er vorige week na mijn optreden in Paradiso een vrouw naar me toe, die vertelde dat ze me zo leuk vond in dat programma, en daarom maar een kaartje had gekocht. Ze had nog nooit van mijn muziek gehoord, maar vertelde dat ze het echt waanzinnig vond. Dat soort dingen is dan wel weer leuk.
Maar ik doe de dingen die ik doe niet om beroemd te worden hoor. Dat interesseert me echt geen reet. Ik wil gewoon veel spelen. Dat is pas echt belangrijk voor me.

The Kik – Toen Was Geluk Heel Gewoon (luister hier)

(De soundtrack van Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon – De Film, door de Rotterdamse beatband The Kik die onder leiding staat van zanger Dave Von Raven.)

Leuk! Ik heb vroeger nog bij Dave op school gezeten. Op de HAVO voor muziek en dans. En hij was toen al echt het personage dat hij nu is. Dan zat hij daar op het schoolplein, met z’n shaggie, flesje port en draagbare platenspelertje met allemaal 7 inch singletjes. Heerlijk. Hij leeft het echt, zeg maar. Er zit geen greintje namaak bij.
En hoewel het niet echt mijn muziek is, vind ik het wel heel tof dat ze het zo goed doen. Zo zie je maar, dat als je vasthoudt aan wat je tof vindt, het vanzelf boven komt drijven. En het zijn Rotterdammers hè…

 

Sonic Youth – Kool Thing (luister hier)

(De eerste single van het album Goo uit 1990 van de noise/indie pioneers uit New York.)

Ik hoorde voor het eerst van Sonic Youth toen ik de documentaire 1991 – The Year Punk Broke van Dave Markey uit 1993 zag. Ik keek die documentaire alleen omdat Nirvana erin zat, maar ben toen op slag verliefd geworden op Sonic Youth. Kim Gordon is echt een stijlicoon; nonchalant, vrouwelijk en toch ruig. Zelfs nu nog, terwijl ze zestig jaar oud is.
Echt een fantastische band. Ik heb ze ook vaak live gezien. Onder andere op een festival in België. Ik was daar met een ex-vriendin, en we stonden met onze neus door de gaten in het hek te kijken of we de band backstage konden zien. Toen zagen we opeens een gat onder het hek, en bedachten ons werkelijk geen moment. We zijn als een gek onder dat hek door gekropen, en toevallig zagen we daar Kim Gordon en Thurston Moore staan. We hebben toen heel snel een camera bij iemand in z’n handen geduwd, en zijn met die twee op de foto gegaan.
met ex-vriendin en Kim Gorden en Thurston Moore backstage

 

Bad Candy – Spin Around (luister hier)

(Een jeugdzonde van La Bandita. Ze maakte deel uit van de eerste bezetting van deze door Barry Hay van Golden Earring in elkaar gezette meiden punkband. Spin Around was de eerste single van de band en reikte in 2003 tot de twintigste positie in de Top 40)

Hahahaha….. Zullen we deze maar effe overslaan?

 

Slayer – Raining Blood (luister hier)

(Afkomstig van het album Reigning Blood uit 1986 van deze Amerikaanse trash metal band.)

Slayer! Te gek toch, dit? Daar ken je gewoon een punt achter zetten Slayer. PUNT!
Het moment dat ik Slayer voor het eerst hoorde was ook de eerste keer dat ik met metal in aanraking kwam. Dat was in een platenwinkel in Maassluis, Master Sound. Op dat moment zat ik middenin m’n gabber periode, en toen ik die zaak binnenkwam zei die gozer die daar werkte: “Jij houdt toch van hard?”
Dat was in 1996, toen Slayer net Undisputed Attitude uit had, een album met allemaal punk covers. Daarna ben ik verder de metal ingedoken; Sepultura, Machine Head, Cradle Of Filth. Echt kick.
De laatste twee jaar ben ik de metal ook weer een beetje aan het oppakken, en gebruik ik ook invloeden ervan in mijn eigen muziek. Gewoon omdat ik dat tof vind. En dat is best bijzonder, want op muzikaal gebied vind ik best wel veel stom.

Lees hier de recensie van Elle Bandita’s nieuwe album, en de liverecensie van haar albumpresentatie in Rotown op Muzine.nl.

Elle Bandita tour: 02/05 IO Festival, Delft, 05/05 Bevrijdingsfestival, Utrecht, 10/05 Underground, Lelystad, 24/05 Forever Young Festival – Grootebroek, 06/07 Muze Miss Festival, Oss, 20/09 Baroeg Open Air, Rotterdam.

Tags: 

Foto: 

Dimitri Hakke

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us