Luistertest

Luistertest met Herman Brusselmans

Herman Brusselmans (56), de zelfbenoemde Oppergod der Vlaamse letteren, schrijft in zijn inmiddels meer dan vijftig werken tellende oeuvre regelmatig over muziek, en is bovendien een begenadigd drummer. Voor Muzine.nl de hoogste tijd om, onder het toeziend oog van zijn nieuwe liefde, de 25-jarige journaliste Melissa Janssens, Brusselmans te onderwerpen aan een luistertest. We leggen hem vijf liedjes voor.

Uriah Heep – Look At Yourself (luister hier)

(Hardrock band uit de jaren zeventig en muzikale liefde van Brusselmans, die veelvuldig in zijn boeken voorkomt. Look At Yourself is afkomstig van het gelijknamige album uit 1971)

“Ja, dit is gesneden koek voor mij. De eerste hardrock supergroep. Ik kocht deze lp toen ik vijftien jaar oud was omdat die mannen lang haar hadden. Nou hadden die groepjes in die tijd allemaal lang haar, maar het haar van Uriah Heep was veruit het langst, dus ik dacht 'die moet ik hebben'. Gewoon om dwars te zijn, want mijn vader werd gek. Maar: Echt een fantastische band. Toen tenminste.
Op dit moment zijn ze nog steeds actief, en dat is echt verschrikkelijk om te zien en te beluisteren Luister maar eens naar het verschil op youtube, tussen de originele versie van dit nummer, en die van nu. Ze hebben godverdomme nog maar één origineel lid in de gelederen. Vreselijk echt. Het is meer een soort van coverband geworden.
Heel vroeger heb ik overigens in Hamme nog wel eens een fanclub voor ze opgericht, en ik ben toen tot zeker vier leden geraakt. Maar een zwak voor Uriah Heep zal ik ondanks dat teleurstellende aantal altijd houden.”

 

Reena Riot – Army Boots (luister hier)

(De Belgische singer/songwriter Naomi Sijmons AKA Reena Riot heeft twee EP's op haar naam. Brusselmans schreef de persbiografie ter promotie van haar meest recente EP Stop/Reverse die onlangs verscheen en waarvan ook Army Boots afkomstig is)

“Naomi is de dochter van mijn oude vriend Fons Sijmons van The Scabs (Vlaamse band die actief was tussen 1982 en 1996. red.), die jammerlijk vorig jaar is gestorven aan keelkanker. Ik ken haar al sinds haar moeder zwanger van haar was. Best confronterend eigenlijk, dat je zo iemand al jaren kent en nu, jaren later, een persbio voor haar schrijft.
Ik vind haar heel talentvol. Ze doet me qua stem denken aan Janis Joplin, en ook aan dat lekkere wijf van The Sundays, Harriët Wheeler. Ik ben benieuwd hoe het haar zal vergaan in de muziek. Ze heeft pas twee EP's uit die ik erg goed vind. Maar het zal vast goed komen met haar.”

Stromae – Ta Fête (luister hier)

(Stromae is de muzikale hoop van België, en bovendien met Ta Fête verantwoordelijk voor het officiële WK-lied van de Rode Duivels)

“Dat is Stromae,” zegt Brusselmans direct. Zijn vriendin zegt echter van niet, en wat volgt is een mooi en teder welles-nietes spelletje, waarbij vriendin Melissa na het verlossende woord van uw interviewer het logische onderspit delft.
"Ik heb dubbele gevoelens bij Stromae. Zijn hit Formidable vind ik een heel speciaal nummer, maar ook hier geldt dat je mensen die je goed of speciaal vindt nooit moet ontmoeten. Ik heb hem namelijk eens ontmoet, en toen kwam dat manneke daar aan met een entourage van zo'n dertig man, z'n kappers en homeboys, zeg maar. Belachelijk. Hij liep daar echt de ster uit te hangen. Jammer hoor.
Hij wordt ook veel vergeleken met Jacques Brel en Serge Gainsbourg. Het zal allemaal wel hoor, maar hij moet toch echt eerst nog flink wat bruine boterhammen eten om daarbij in de buurt te komen.
En ja...het WK-lied. De vraag wordt me vaak gesteld hoe ver België gaat komen tijdens het WK. En tuurlijk zeg ik dat de Rode Duivels wereldkampioen worden. Ik zou niet weten waarom niet. We kunnen ons meten met ploegen als Brazilië en Duitsland denk ik.
Wel grappig trouwens. Een speler al Vincent Kompany wordt net als Stromae gezien als het nieuwe symbool van België. Ze zijn beiden licht getint, en moeten een soort bewijs vormen dat Wallonië en Vlaanderen, en dus België, weer een eenheid vormen, als een soort reactie op zo'n nitwit als Bart de Wever (partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie of N-VA. red).”

Jan Smit & Johnny de Mol – Nederland Wordt Kampioen (luister hier

(Het officiële WK-lied waar wij Nederlanders het mee moeten doen)

“Op zich wel een aardige combinatie. Zo'n Johnny de Mol als bad boy of hipster..” Vriendin Melissa protesteert, en vindt Johnny alles behalve een hipster, maar Brusselmans gaat onverbiddelijk verder: “...en Jantje Smit als lullige softie. Ja, ik zie het wel...hahaha. Maar het Nederlands elftal is wat dat betreft net als België; het kan alle kanten opgaan bij dit WK. En zouden de Rode Duivels vroeg uitgeschakeld worden, dan supporter ik uiteraard voor Nederland. Ik heb immers een Nederlandse uitgever, en verdien hier regelmatig op andere manieren mijn geld. Het zou dus vrij zot zijn om dat niet te doen. Maar dat liedje is wel echt afgrijselijk trouwens.”

dEUS – Suds & Soda (luister hier)

(Belgische rock-dinosauriers onder aanvoering van multi-talent Tom Barman. Afkomstig van hun debuutalbum Worst Case Scenario uit 1994)

“Da's dEUS. Dat was direct vanaf het begin mijn favoriete Belgische groepje. Ze hebben ook de Belgische muziek een enorme boost gegeven. Echt heel bijzonder.
Ik ken Tom Barman wel een beetje. Een zeer creatief mannetje, dat ondanks het vertrek van bandleden als Stef Kamil Carlens en Rudy Trouvé altijd weer goede nieuwe mensen heeft kunnen strikken voor zijn bandje. Dat is een hele prestatie hoor, vergis je niet. En daardoor steekt dEUS nog steeds mijlenver boven de andere Belgische bands uit.”

Foto: 

Rene Oonk

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us