Luistertest

Luistertest met Martin van Waardenberg

Martin van Waardenberg is bedenker en scenarioschrijver van de film De Marathon, waarin hij ook de rol van Leo op zich nam. Hij vormde samen met Wilfried de Jong het legendarische cabaretduo Waardenberg en De Jong, en is te zien in talloze televisieprogramma's.

Muzine.nl legde hem zes liedjes voor.

 

Pink Floyd – Wish You Were Here
(Van het gelijknamige conceptalbum uit 1975.)

“Dit is dus jeugdsentiment. Ik zat op de HAVO. Het Marnix, in Rotterdam. Je had net The Beatles en The Stones gehad, en daar achteraan kwamen Led Zeppelin, Deep Purple en Pink Floyd. Sinds die tijd hou ik gewoon heel erg van gitaarbandjes. En dan vooral van het virtuose soort. Van een nichtje van me kreeg ik in die tijd een gammel gitaartje en daar probeerde ik van alles mee. Dat lukte natuurlijk voor geen meter, maar op een gegeven moment kwam er iemand bij me op school die wel echt gitaar kon spelen. Die heeft me dus allerlei grepen en akkoordenschema's geleerd. Man....daar zat ik daarna echt hele dagen, tot bloedens toe, mee te stoeien. En sindsdien speel ik dus een beetje gitaar. Een lekker stoer instrument. Heerlijk!!”

Anouk – Birds
(Het songfestival liedje van Anouk)

(Schiet direct in de lach.) “Toen Anouk begon, met dat Nobody's Wife, vond ik het echt een geweldig stoer wijf. En een stoer nummer ook. Anouk kan bij mij eigenlijk niet meer stuk. Maar dit is godverdomme gewoon een zeiknummer man. Ik heb het songfestival wel gekeken hoor. Maar ik zat gewoon telkens te wachten totdat dat ze iets geks ging doen. Dat ze zou zeggen 'Ladies and gentlemen....Fuck you all!!!'. Zoiets. Maar dat kwam maar niet. Nee, in plaats daarvan zong ze dat pisnummer heel ingetogen. Gemiste kans, zou ik zeggen. Ik had het zo stoer gevonden als ze de boel helemaal zou verstieren. Compleet verkloten. Want wat heb ik een typhushekel aan dat songfestival. Dat politieke gedoe. We geven de buren twaalf punten, en dan krijgen wij er twaalf terug. Bah! Maar ondanks dat saaie kutliedje blijf ik het wel een wereldwijf vinden.”

I Am Kloot – From Your Favourite Sky
(Van het tweede titelloze I Am Kloot album uit 2003.)

“Ach, wat is dit mooi. I Am Kloot toch? Dit heb ik live gezien in Rotown. Wat een fantastische stem heeft die gozer toch. Ongelofelijk. Ik stond echt met een brok in m'n keel tijdens dat optreden. Die stem vult gewoon die hele zaal. Zeldzaam ook, die prachtige treurigheid in die stem. Maar tegelijkertijd ook vol humor. Ze begonnen het optreden met twee van die bloedmooie nummers, en wat doet die knurft? Zodra het tweede nummer is afgelopen kijkt hij de zaal in, en vraagt 'Any questions?' Daar hou ik dus van.”

Led Zeppelin – Whole Lotta Love
(Van het album Led Zeppelin II, uit 1969. Geschreven door Willie Dixon, en in 1962 uitgebracht als You Need Love in de versie van Muddy Waters, en in 1966 als You Need Loving door The Small Faces. Led Zeppelin schreef de credits van het nummer echter aan zichzelf toe.)

(Martin luistert aandacht naar het nummer en spreekt pas bij de solo.) “Ik weet niet wat het is, maar ik hou gewoon van gitaarsolo's. Van die scheurmensen die minuten lang aan het soleren zijn. Mijn vader vond dit vroeger verschrikkelijk. Hij was politieagent en kon hier heel slecht tegen. Als ik dit vroeger op had staan thuis, moest het gelijk af. In zijn functie als agent stond dit nummer voor de teloorgang van de maatschappij. In die tijd kwam, met die muziek, een heel nieuw soort tuig de straten op. Daar had hij in zijn dagelijks werk mee te maken, en daar mocht zijn zoon dus geen onderdeel van zijn. Ik mocht geen lang haar, en al dat soort dingen. Daarom ben ik ook op m'n zeventiende uit huis gegaan. Ik wilde zelf mijn leven bepalen. Je kan dus wel zeggen dat ik muzikaal een hele slechte jeugd heb gehad.

Misschien dat ik daardoor wel de neiging heb om tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Ik kan daar gewoon niet tegen. Tegenwoordig kijk ik altijd eerst effe of iets kapot kan, en dan pas ga ik nadenken.”

Herman Emmink – Tulpen Uit Amsterdam
(Geschreven door de Duitse schlagercomponist Ralf Arnie. Deze versie van Herman Emmink is uit 1957.)

“Dit draaide m'n vader inderdaad. Het typeert de verveling van de jaren vijftig. Ik moet gelijk denken aan De Avonden van Gerard Reve. De jeugd die zich niet kan vinden in de leefwijze van hun ouders. Terwijl die jeugd had geroken aan iets dat niet meer te stoppen was. En wat dat Amsterdam betreft...ach...als ik Rotterdam kom binnenrijden en die skyline zie, denk ik altijd, er is maar één stad, en dat is Rotterdam. Amsterdam is een dorpje, met z'n paaltjes en z'n grachtjes. Er wonen ook geen Amsterdammers in Amsterdam. In de tram hoor je alleen maar mensen Engels en Japans spreken. En wat me ook altijd opvalt is dat iedereen in Amsterdam 'artiest' is. Als je in Rotterdam in de kroeg zegt dat je artiest bent wordt je direct de kroeg uit getrapt.”

Joe Petrucci – Glasgow Kiss
(Gitaarvirtuoos uit Dream Theater. Dit nummer is van zijn soloalbum Suspended Animation uit 2005.)

“Jaaaaah. Hier heb ik zo'n zwak voor. Joe Petrucci. Eén van de G3. Samen met Joe Satriani en Steve Vai. Ik vind dit zo virtuoos! Heb ook veel dvd's gekocht van die gasten. Dan zie je ook hoe ze het doen. En tuurlijk, na een uur word ik er ook helemaal gek van. Maar toch. Dit soort gasten komt uit het verlengde van die hardrock jongens als Led Zeppelin en Deep Purple. Maar dan een stapie verder. Die Steve Vai was gitarist bij Zappa en zat overdag gewoon acht uur lang z'n partijen te repeteren, zodat hij het 's avonds tijdens z'n optreden kon spelen. Dat noem ik godverdomme toewijding. Passie voor het vak. Op die dvd's ook. Hahahaha....heerlijk! Op dat podium met die blowers vol aan, zodat z'n haar wappert, en een gezichtsuitdrukking als een opera diva. En een strakke leren broek, zodat z'n jodokus goed zichtbaar is. Ja, daar kan ik echt van genieten.”

Foto: 

René Oonk

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us