Over het hoofd

Menthol - Danger: Rock Science! (1998)

Obscure, maar ijzersterke platen uit het verleden, aan de vergetelheid onttrokken.

Op een donkere avond in 1998 ontmoeten managers van de machtige platenmaatschappij Capitol elkaar op het hoofdkantoor in Los Angeles. Er valt een vloek en de beslissing wordt genomen deze band voor eens en voor altijd een lesje te leren. De tapes van de zojuist afgeronde opnamen van Menthol's Danger: Rock Science! gaan de kluis in, om er nooit meer uit te komen.

In 'Over het Hoofd' deze keer aandacht voor een plaat die nooit het daglicht heeft gezien. Althans, niet zoals de bedoeling was.

In 1995 pikt een muziekliefhebber een opvallend strak vormgegeven hoesje met rare kleuren uit de bakken van Plato in Rotterdam. Wat hij hoort is een prettige frisse wind tussen al die grunge van povere kwaliteit uit die dagen. De cd Menthol van Menthol geldt sindsdien in een kleine Rotterdamse vriendenkring als een monument voor zijn tijd. De band uit Chicago produceert op deze plaat een heerlijk klinkende, hoekige new wave rock met nummers die slim in elkaar steken waarbij vooral de briljante teksten opvallen. Het is muziek die blijft groeien. De briljante en overduidelijk kostbare productie helpt een handje mee.

Capitol pikt de band begin jaren negentig op, als zij nog onder de naam Mother opereren. Voor het drietal lijkt een grote toekomst in het verschiet te liggen en stiekem dromen ze daar ook al van. Het debuut bij Capitol van Menthol bereikt niet het grote publiek. Onterecht. De platenmaatschappij blijft er toch brood in zien, en spaart kosten nog moeite bij het maken van de opvolger.

In 1998 zijn de opnamen voor Danger: Rock Science! klaar. Slechts twee nummers zullen ooit het daglicht zien.

Kortstondig waren die te vinden op de website van Capitol en mochten fans ze downloaden. Die glimp van het totaal doet vermoeden dat de tweede plaat zich in alle opzichten zou kunnen meten met de voorganger. Twee catchy nummers met misschien wat meer elektro-invloeden dan voorheen, maar met diezelfde gitaargedreven vette sound.

Capitol heeft de plaat nooit uitgebracht en Menthol een stille dood laten sterven. Waarschijnlijk vond de platenmaatschappij de plaat te zeer gebaseerd op invloeden uit de jaren tachtig; te veel elektroclash, te eigenzinnig, te weinig commerciële potentie.

De strijd om de tapes draaide uit op een bitter conflict. De band, nog vervuld van dromen van de grote doorbraak, heeft jarenlang onderhandeld met Capitol om de opnamen toch uit te brengen. In een uiterste poging is nog geprobeerd de tapes aan te kopen. Maar Capitol weigerde mordicus. Dat suggereert dat de maatschappij zich belazerd en in het eergevoel aangetast voelde.

En nu?: 

Uit pure frustratie is de band in 2002 op eigen kosten de studio ingedoken om de plaat overnieuw op te nemen. Het tragische is dat het resultaat teleurstelt. Dat de opnamen een tiende van het budget van het origineel kostten, is jammer genoeg ook te horen. En wellicht schoten ze uit nijd door in eigenzinnigheid en melige parodieën van de sound uit de jaren tachtig. Danger: Rock Science! kwam in 2002 uit op Hidden Agenda Records en werd weer, maar nu toch terecht, door alles en iedereen over het hoofd gezien. Methol heeft nog tot 2008 af en toe in kleine zaaltjes opgetreden. Sindsdien is het angstig stil. Wat overblijft is tergende nieuwsgierigheid naar hoe die plaat in de kluis van Capitol klinkt. De twee nummers die de platenmaatschappij ooit op de website vrijgaf, biedt vergelijkingsmateriaal en bewijs voor de stelling dat de opnamen in de kluis veel beter zijn dan wat de band naar buiten bracht. Had dat wel de gedroomde doorbraak kunnen brengen? Een ding is zeker: ook Capitol sneed zich hiermee op alle mogelijke manieren in de vingers. Want Menthol voelde goed de tijdsgeest aan: jaren later raakten invloeden uit de jaren tachtig en elektro weer volop in zwang.

Label: 

Hidden Agenda

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us