Over het hoofd

Phaser - Sway (2001)

Obscure, maar ijzersterke platen uit het verleden, aan de vergetelheid onttrokken.

Phaser is een nu gaze band uit Washington DC, opgericht in 1998. Na een handvol EP’s brengen zij in 2001 Sway uit in eigen beheer. Het enige volwaardige album van de Amerikanen vindt vervolgens zijn weg naar een ietwat groter publiek, na de re release in 2003.
Het moment van heruitgave is perfect getimed. De periode waarin Sway is heruitgebracht wordt immers gekenmerkt door het begin van de mondiale herwaardering van de eerste shoegaze Welle, die zijn oorsprong kent in de begin jaren negentig (we noemen hier voor het gemak even de Big Five: My Bloody Valentine, Ride, Chapterhouse, Slowdive en Lush).

Op Sway jat Phaser schaamteloos zo’n beetje alles bij elkaar wat maar een enigszins schatplichtig is aan wellicht de rijkste periode van de alternatieve gitaarmuziek. Maar ze doen dat tegelijkertijd op zo’n kwalitatief hoogstaande manier - de symbiose van spacerock, psychrock en britpop is onnavolgbaar -, dat ze een welgemeend compliment verdienen.

Het epische Life and Illussion nestelt zich meteen in je onderbewust zijn. Would you believe doet denken aan het beginwerk van Doves. Can’t get you out of my mind , Tess en Gone Away refereren aan tijd- en stijlgenoten Engineers. Titelsong Sway heeft die onweerstaanbare gospel feel, die we ook kennen van Spiritualized. Het bluesy Sweet Marie is een nostalgische trip die doet verlangen naar Verve ten tijde van A Northern Soul.
De warme en gelaagde productie zorgt voor onweerstaanbaar melancholische luistertrip. De nummers van Sway kenmerken zich door een ijzersterke en uitgebalanceerde opbouw, zowel qua dynamiek als emotie. De ingemixte vrouwelijke vocalen, dromerige feedback en laidback zang van de broers Siayko en Boris Skalsky maken het feest der (h)erkenning compleet.

Phaser klinkt op dit, anno 2014 welhaast als retro te duiden album, gedistingeerd en weids, atmosferisch en ambient, ingetogen en tegelijkertijd euforisch. Ook al blijven de echte uitschieters uit. Sway is als een eeuwig voorspel met die ene onbereikbare jeugdliefde, zonder hoogtepunt. Een oneindige durende bliss is daarmee gegarandeerd voor de liefhebber.
Sway is een prachtige staalkaart van al het goede dat het ‘softe’ segment (met al zijn vele subgenres) binnen shoegaze 2.0 te bieden heeft. Vakwerk.

En nu?: 

Phaser hield op te bestaan in 2005. In datzelfde jaar richt de zanger, bassist en toetsenist Boris Skalsky indie rock band Dead Heart Bloom op. Phaser gitarist Paul Wood vergezelt hem in 2007. Ook drummer Jason Molina (niet te verwarren met wijlen Jason Molina van Songs:Ohio) van Longwave speelt in Dead Heart Bloom. Phaser toetsenist en zanger Mike Reina begon in 2009 de band Skysaw met Jimmy Chamberlin van Smashing Pumpkins. Paul Woods en Boris Skalsky zijn eveneens leden van Skysaw. Jimmy Chamberlin verliet de band in 2012.

Label: 

Emperor Norton Records

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us