Over het hoofd

Rollerskate Skinny - Horsedrawn Wishes (1996)

Obscure, maar ijzersterke platen uit het verleden, aan de vergetelheid onttrokken.

Na een tweetal EP's verschijnt in 1993 het album Shoulder Voices van de Ierse band Rollerskate Skinny. Een zwaar op het geluid van My Bloody Valentine leunende, experimentele plaat waar al duidelijk de potentie en aanzet tot genialiteit van de band (Ken Griffin, Ger Griffin, Steve Murray en Jimi Shields, het broertje van MBV's Kevin Shields) te horen is. Maar Shoulder Voices blijkt in perspectief toch vooral een ruwe diamant, want de perfect geslepen, glimmende diamant van de band is Horse Drawn Wishes, het album dat in 1996 het levenslicht ziet.

Nadat de band in 1994 uitgenodigd wordt voor de Lollapalooza tour, en de media aandacht die dat genereert, krijgt Rollerskate Skinny een platencontract aangeboden bij major-label Warner. Het gevolg van die samenwerking is een geniale plaat, boordevol spannende ideeën en vreemde wendingen die wonderwel naadloos in elkaar passen. De band speelt op zo een verfrissende en eigenzinnige manier met ritmes, songstructuren en gitaargeluiden, dat een glimlach van bewondering moeilijk te onderdrukken valt bij het luisteren naar het album.

De inventieve melodieën, compromisloze noise-uitbarstingen, gitaarpartijen die achterstevoren zijn opgenomen, de rare maar uiterst doeltreffende samples en de toch altijd aanwezige ijzersterke refreinen maken Horse Drawn Wishes tot niets anders dan een geniale plaat. En een geniale live-band, want hoewel de band slechts een enkele keer in Nederland is geweest, zal toch iedereen die Rollerskate Skinny zag tijdens hun verpletterende optreden op het London Calling Festival in Paradiso, in oktober 1993, die bewering onderschrijven.

Het zou het album tekort doen om een aantal hoogtepunten aan te wijzen, simpelweg omdat er zowat geen zwakke broeders op Horse Drawn Wishes staan. Maar luister maar eens naar openingsnummer Swingboat Yawning, single Speed To My Side of (vooruit dan maar, toch een hoogtepunt) Cradle Burns.

En nu?: 

Jammer genoeg viel de band door personele strubbelingen vrij snel na de release van Horse Drawn Wishes uit elkaar. Ken Griffin verhuisde naar New York en maakte daar met zijn nieuwe band Kid Silver een prima album (Dead City Sunbeams, 1999). Met zijn huidige band Favourite Sons maakte Griffin twee albums, Down Beside Your Beauty (2006) en The Great Deal Of Love (2011). Shields verhuisde in 1996 al naar Chicago en speelde daar in Lotus Crown, en recentelijk The Wounded Knees. Ger Griffin is actief onder de naam Super Electric. Onlangs verklaarde hij in een interview dat er na Horse Drawn Wishes een derde, nooit uitgebracht Rollerskate Skinny album gemaakt is, dat zomaar opeens uit zou kunnen komen. We wachten af.

Label: 

Warner/WEA

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us