Recensie

Formation – Look At The Powerfull People

Formation, Look At The Powerfull People, recensie, review

Laat LCD Soundsystem nog maar even doorwerken aan nu nieuwe album. En misschien moeten ze wel gaan overwegen om er maar niet verder mee te gaan. Want een paar opgeschoten jochies uit de sloppenwijken van Londen zetten ze als een stelletje ouwe lullen te kijk met hun debuutplaat die mijn honger naar gruizige uitgesproken maar vooral ook vet swingende punkfunk voorlopig stilt.

Een jaar geleden was Formation een van de afsluiters van Motel Mozaïque. Een prima show leverden ze af, die desondanks wat verloren ging in het geweld van dit festival. Het swingde minder dan gehoopt. Dat Formation toch een grootse belofte is, bewijzen ze met hun eerste full length album Look At The Powerfull People. Een ijzersterke plaat vol dansbare maar toch tegendraadse punkfunk, in sommige nummers met een gelikte discofeel. Om de ballen van in je buik te krijgen.

Koebellen, veel percussie, stuwende drums en een vette, vette funky bas vormen een onweerstaanbare basis voor de muziek van het Londense vijftal, aangevoerd door de tweelingbroertjes Will en Matt Ritson. Smaakvol klinkende synths zorgen voor een aangename sfeer of leggen een nog vettere bas onder de liedjes. Een sound die natuurlijk is geïnspireerd op LCD Soundsystem, of voor de Londenaren dichter bij huis Friendy Fires. Je  kunt er en onmogelijk bij stil blijven zitten; ultra dansbaar. De tweeling zegt sterk beïnvloed te zijn door soul en disco. Die voorliefde voor dansbare muziek met passie paren ze aan bijvoorbeeld de noise en attitude van Fugazi. Die combi zorgt voor het venijn in hun muziek én hun scherpe maatschappijkritische teksten.

Over de bas zou je een apart hoofdstuk kunnen wijden. Plukkend en stuiterend maar soms ook vervaarlijk grommend (Back Then) zet dit instrument de lijnen uit voor de melodie. Maar de lage tonen mikken ook op je onderbuik, trillen verleidelijk adrenaline los, maken je vrolijk en zetten je aan om te bewegen, of beter nog, om rond te springen door de kamer. Weergaloos funky op de tel of juist plagerig in de syncopen. Meteen in opener Drugs pakt vooral die bas je bij je lurven en laat je niet meer los. Altijd op de voorgrond, op het geile af zoals in Gods.

Slechts één keer schiet de bas door in zompigheid en verdwijnt alle nuance: Buy and Sell lijkt een in de oefenruimte opgenomen nummer waar de geluidskwaliteit is geofferd voor de intensiteit van de boodschap van de track: Buy and Sell, and go to Hell!

Look At The Powerfull People staat voor het overgrote deel vol met stuiterende eneverende tracks. Vol hoogtepunten als Drugs, titelnummer Powerfull People, ongekend stuwend Back Then en met een orgastische climax A Friend. Back Then, dat we al kenden van een eerder verschenen ep, heeft speciaal voor deze plaat een nieuw en nog scherper jasje gekregen. Natuurlijk moet ook Formation zijn ‘New York, I Love you But You’re Bringing Me Down-momentje’ hebben met ballade Blood Red Hand, maar daarin blinkt deze band net als LCD Soundsystem niet echt uit. En ja, On The Board lijkt schaamteloos op LCD Soundsystem. Maar er is echt haarkloverij voor nodig om nog iets te kunnen zeuren over deze weergaloze plaat.

Bekijk de ijzersterke video bij Friend

WIM DU MORTIER

Label: 

Warner Bros.

Muzine Beoordeling: 

9

Meer Album Recensies

 • Estrons, You Say I’m Too Much, I Say You’re Not Enough, review, recensie
 • Fucked Up, Dose Your Dreams, review, recensie
 • Kristin Hersh, Possible Dust Clouds, recensie, review
 • The Sore Losers, Gracias Señor, review, recensie
 • Mudhoney - Digital Garbage, recensie, review
 • The Joy Formidable - AAARTH, recensie, review
 • Satellite Stories - Cut Out The Lights, recensie, review
 • Therapy?, Cleave, recensie, review
 • Blackboxred, Salt In My Eyes, review, recensie
 • Roosevelt, Young Romance, review, recensie
 • Lydmor, I Told You I'd Tell Them Our Story, review, recensie
 • Black Honey - Black Honey, recensie, review
 • Villagers - The Art Of Pretending To Swim
 • The Sha La Das, Love In The Wind, review, recensie
 • We Were Promised Jetpacks, The More I Sleep The Less I Dream, review, recensie

ad bol.com

Bulk Alert

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us