Recensie

The Jesus And Mary Chain. Paradiso, Amsterdam.

The Jesus And Mary Chain. Paradiso, Amsterdam., recensie, review

Met Damage and Joy bracht The Jesus & Mary Chain onlangs voor het eerst in negentien jaar weer een album uit. En ter gelegenheid daarvan deed de band rondom de Schotse broers Jim en William Reid voor de eerste keer in vijfentwintig jaar Paradiso aan.

The Jesus & Mary Chain verkreeg een don’t give a fuck reputatie met optredens van vijftien minuten, waarbij ze hun in feedback verzonken songs met de rug naar het publiek toe speelden, eindigend in ruzie tussen de broers Jim en William Reid. Ruim dertig jaar later duurt de show in ieder geval al wel wat langer, al blijft een dik uurtje natuurlijk wel aan de korte kant voor een band met zeven studioalbums op zak.

Nog steeds hult The Jesus & Mary Chain zich achter een dikke muur van rook en een stroboscopische lichtshow, waarbij vrijwel alleen de contouren van zanger Jim Reid te ontwaren zijn. Geen gemakkelijke opgave voor een popfotograaf (de complimenten aan Muzine.nl fotograaf Jan Rijk zijn in dit geval wel op zijn plaats).

Bij de liveshows die The Jesus & Mary Chain in 2015 deed naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van hun grensverleggende debuut Psychocandy  uit 1985 kwam de band wat zoekend en onstabiel over. Hun hervonden zelfvertrouwen is nu duidelijk zichtbaar, ook omdat dit keer prijsnummers als April Skies, Head On en Far Gone And Out meteen aan het begin van de set gespeeld worden.
 

Natuurlijk ligt de nadruk van het optreden op de eerste vier albums uit de periode 1985-1992, maar opvallend is dat de vijf tracks van Damage & Joy op een zelfde enthousiaste reactie van het publiek kunnen rekenen. Het is ook eigenlijk vooral in een nieuwe track als All Things Pass dat The Jesus & Mary Chain even echt sprankelt, terwijl oude favorieten als Blues From A Gun en April Skies wel een beetje plichtmatig gespeeld worden.

Alles bij elkaar staat The Jesus & Mary Chain live trots overeind en is het optreden nog het best te omschrijven als een triomf met hier en daar een paar vlekjes. Maar een ding wordt vanavond wel duidelijk: The Jesus & Mary Chain is terug van weggeweest, en niet alleen om een ooit baanbrekend, stoffig kunstje uit lang vervlogen tijden te vertonen.

MARCEL VERHAAR

FOTO'S: JAN RIJK

Lees de albumrecensie van het nieuwe JAMC album Damage And Joy hier.

Gezien: 

Paradiso, Amsterdam, 19/04/2017

Muzine Beoordeling: 

7

ad bol.com

Muziek algemeen

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us